نگهداری گل گندمی در منزل گزینهای مناسب است. از نامهای دیگر گیاه گل گندمی میتوان به سجافی و عنکبوتی اشاره کرد. ارتفاع این گیاه در حدود 25 – 30 سانتیمتر است. گل گندمی گیاهی علفی، سریع الرشد، بوتهای و تزیینی است. گل گندمی با نام انگلیسی (spider plant) شناخته میشود. در میان گیاه شناسان هم با نام علمی Chlorophytum comosum مشهور است. این گیاه متعلق به خانواده سوسنیها یا لیلیاسه است. گل گندمی بومی منطقههای گرم آفریقا، آمریکا و اروپاست.
تاکنون از این گیاه بیش از 200 گونه مختلف شناسایی شده است. در ایران تنها یکی از این گونهها یعنی Ch.Comosom پرورش داده میشود. اگر یکی از علاقهمندان این گیاه هستید با تیته همراه باشید تا با تکثیر و نگهداری گل گندمی به شکل اصولی آشنا شویم.
با انواع گل گندمی آشنا شویم
انواع گل گندمی از نظر نحوه نگهداری با یکدیگر مشابهت زیادی دارند و تنها از نظر ظاهر فیزیکی با یکدیگر فرق میکنند. در این بخش قصد داریم تا به معرفی معروفترین انواع گل گندمی بپردازیم.
از انواع معروف گل گندمی عبارتاند از:
- ابلق
- سبز
- بنفش
- فر (بانی)
نام گیاهشناسی: Chlorophytum comosum
این نمونه از گل گندمیها دارای برگهایی با رنگ سبز هستند. رنگ سبز خالصی که از نوارهای کرمی یا زرد است. این گیاهان نسبت به نمونههای رنگی یا ابلق مقاومتر هستند؛ زیرا قسمتهای سفید برگ در ابلقها قادر به تولید کلروفیل نیستند.
نام گیاهشناسی: Cleome hassleriana
گل گندمی بنفش سریع رشد میکند و قادر است تا 90-120 سانتیمتر رشد کند. گلهای این گیاه بوی معطری را از خودشان منتشر میکنند. این گیاه به نور غیرمستقیم خورشید، خاک با زهکشی خوب و آبیاری متوسط نیاز دارد. این گیاه به دلیل گلهای زیبایش بسیار جذاب به نظر میرسد.
نام گیاهشناسی: Chlorophytum comosum ‘Bonnie’
نام رایج: بانی
این یک گیاه گل گندمی فر است. دارای برگهای منحصربهفرد جذابی است که پیچخورده و میچرخند. برگهای این گیاه سبز است که از وسطهای این برگها، نوار سفید مایل به کرم عبور میکند. بانی میتواند 20 تا 45 سانتیمتر رشد کند. نور روشن، غیرمستقیم یا نور مصنوعی را ترجیح میدهد و در صورت خشک شدن خاک تا عمق 3 سانتیمتر به آب نیاز دارد.
نام گیاهشناسی: Chlorophytum comosum ‘Vittatum’
‘Vittatum’ محبوبترین گونه گیاهی گل گندمی است. گل گندمی ابلق دارای نوارهای عمودی کرمی، پهن، برگهای کمی خمیده و سبز روشن است. طول و عرض آن میتواند به 30-60 سانتیمتر برسد. این گیاه زیبا و مقاوم به خشکی را در خاکی با زهکشی خوب و زیر نور غیرمستقیم خورشید پرورش دهید.
تکثیر گل گندمی چگونه انجام گرفته میشود؟
ممکن است در نگهداری گل گندمی به مرحلهای برسید که بخواهید گیاه را تکثیر کنید. برای این کار روشهای زیادی مانند کاشت بذر، تقسیم بوته، کاشت گیاهچهها در خاک و نگهداری گیاهچه در آب وجود دارد. در این بخش میخواهیم به دو نمونه رایج اشاره کنیم.
روشهای رایج تکثیر گل گندمی عبارتاند از:
- کاشت گیاهچه در خاک
- نگهداری گل گندمی در آب
کاشت گیاهچه در خاک
تکثیر ممکن است در هر زمانی از سال انجام شود؛ اما بهتر است در بهار یا اوایل تابستان (فصل رشد گیاه) انجام شود. هنگامیکه گیاه گل گندمی بالغ میشود و در شرایطی مناسب رشد میکند، گلهای سفید ظریف در انتهای آن میرویند. این گلهای کوچک تبدیل به گیاهان کوچک جدید خواهند شد.
شما میتوانید با استفاده از گیاهانی با سایز کوچک که روی ساقههای پیر، روییده شدهاند، تکثیر را انجام دهید. برای شروع کار ابتدا به تعداد گیاهچههایی که روی ساقه ظاهر شدهاند، گلدانهای کوچک (استکانی) تهیه کنید. در این گلدان از خاک مخصوص کشت که حاوی ترکیباتی مانند: خاک باغچه، ماسه و کمپوست است، استفاده کنید.
گلدانهای کوچک را در کنارِ گلدان اصلی بگذارید. در قدم بعدی میبایست بخش انتهایی گیاهچهها را بر سطح خاک گلدانها قرار بدهید. فقط کمی این گیاهچهها را در خاک فرو ببرید. بعد از اینکه آنها ریشهدار شدند، میتوانید ساقهی مرتبط با گلدانهای کوچک و گلدان اصلی را قطع کنید. وقتی گیاهچهها ریشهدار شدند، باید گلدانهای کوچک را به مدت 10_15روز در مکان سایه و خنک نگهداری کنید؛ سپس به مکان اصلی انتقال دهید.
نکته: برای اینکه گیاهچهها سریعتر ریشهدار شوند، از هورمون ریشهزایی در قاعده آنها استفاده کنید.
نگهداری گل گندمی در آب
در روش بعدی میتوانید گیاهچهها را از گل گندمی مادر (اصلی) جدا کنید و در ظرف شیشهای قرار دهید. حتماً برای ریشهزایی گیاهچهها، ظرف شیشهای را در مجاورت نور غیرمستقیم خورشید قرار دهید. در پایان تا زمان ریشهدار شدن گیاهچهها، (حدود 1-2 هفته) صبر کنید و بعد از تکمیل این فرایند آنها را به گلدان اصلی منتقل کنید.
شاید از خودتان بپرسید که کدام روش برای تکثیر گل گندمی مطمئنتر است؟ در پاسخ باید بگوییم که گیاهچههای ریشهدار شده در خاک در مقایسه با آنهایی که در آب ریشه دادهاند، بهتر به شرایط محیطی تازه، عادت پیدا میکنند. گیاهچههای ریشهدار شده در آب، ممکن است بعد از انتقال به گلدان اصلی چند روزی بیحال و پژمرده شوند. این مورد کاملاً طبیعی است.
نور مناسب برای نگهداری گل گندمی
در نگهداری گل گندمی باید میزان نور موردنیاز را برای رشد مطلوب فراهم کنید. البته این گیاه مقاوم به نور کم است، منتهی برای رشد خوب نیاز به نور غیرمستقیم و متوسط روبه بالا دارد. با گذاشتن گیاه در پشت پنجره جنوبی/ غربی میتوانید این نیاز گیاه را برآورده کنید. معمولاً نمونههای ابلق در مقایسه با معمولیها (سبز) به نور بیشتری نیاز دارند. بااینحال از قرار دادن هر کدام از آنها در برابر نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
دمای مناسب برای نگهداری گل گندمی
نگهداری گل گندمی در دمای معمولی خانه به خوبی امکانپذیر است. دمای حدود 18-24 سانتیگراد برای مراقبت از این گیاه، ایدهآل است؛ بنابراین نگهداری گل گندمی در زمستان و سایر فصول باید در این محدوده دمایی صورت بگیرد. همچنین توجه کنید که این گیاه تحمل دمای زیر 10 درجه و بالای 30 درجه را ندارد.
هشدار: از قرار دادن گیاه در مجاورت وسایل سرمایشی و گرمایشی پرهیز کنید.
یادآوری: هرچه دمای محیط بیشتر باشد نیاز گیاه هم به آبیاری و رطوبت افزایش خواهد یافت.
بهترین راه برای تشخیص زمان آبیاری گل گندمی
در نگهداری گل گندمی یکی از سؤالات مهمی که شاید از خودتان بپرسید این است که چه زمانی به گیاه آب دهم؟ در اصل فرمول خاصی برای آبیاری گیاه وجود ندارد؛ تنها کافی است که به خاک گیاه توجه کنید. اگر این خاک تا عمق 3 سانتیمتری خشک باشد، میتوانید گیاه را آبیاری کنید. سرعت خشک شدن آب با توجه به فصلی که در آن قرار دارید و شرایط نگهداری از گیاه متفاوت است.
سوالات متداول
خواص گل گندمی برای افراد خانواده چیست؟
این گیاه علاوه بر زیبایی و طراوت بخشیدن به فضای خانه یا محل کار، قادر به پاکسازی هوای محیط هم از آلایندههاست.
چرا برگهای گندمی زرد شدهاند؟
عواملی مانند نور کم خورشید و زیادهروی در کود دهی به گیاه گل گندمی، سبب زرد شدن برگهای آن میشود.
علت گل ندادن گیاه گل گندمی چیست؟
زمان گلدهی گیاه در فصل تابستان و زمستان است. بهتر است در این مواقع به نیاز گیاه از نظر دریافت نور غیرمستقیم و کود مناسب توجه کنید.
جمع بندی
در حالت کلی نگهداری گل گندمی آسان است. این گیاه برای رشد صحیح نیاز به نور غیرمستقیم و متوسط (به بالا) دارد. اگر در آپارتمانی زندگی میکنید که نورگیر نیست، میتوانید برای تأمین این نیاز گیاه از لامپهای مخصوص رشد گیاه استفاده کنید. در این میان توجه به کود دهی، آبیاری و تأمین رطوبت گیاه از موارد مهم دیگر در نگهداری گل گندمی به شمار میآید. شما میتوانید تجربههای خودتان را در زمینه نگهداری از گیاه گل گندمی با تیته در میان بگذارید.