نگهداری از آگاو این گیاه بیابانی، حتی در آپارتمان هم امکانپذیر است؛ اما به شرطی که بتوانید تمام نیازهای آن را برآورده کنید. نیازهایی مانند نور کافی، آبیاری اصولی، دما و خاک مناسب برای رشد گیاه لازم است. امروز در مجله گیاهی تیته قصد داریم تا ضمن معرفی گیاه درباره شرایط نگهداری از آگاو، تکثیر و انواع بیماریهای آن صحبت کنیم. برای آشنایی کامل با این گیاه تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
معرفی خانواده آگاو و مشخصات آن
ماگی یا آگاو (به دلیل عمر طولانی آن گیاه قرن هم نامیده میشود). آگاو توسط گیاهشناسی به نام جورج انگلمن در جنوب کالیفرنیا و در اواسط دهه 1830 کشف شد. نام انگلیسی این گیاه Agave و به خانواده Asparagaceae تعلق دارد. آگاو بومی مناطق خشک و نیمهخشک قاره آمریکا بهویژه مکزیک و دریای کارائیب است. اندازه آنها بسته به گونههایشان از چند سانتیمتر تا بیش از ۲.۵ متر است. رنگ برگها از سبز کمرنگ تا سبز تیره متغیر است و میتواند دارای نوارهای زردرنگ در حاشیه برگها باشد. این گیاهان بهطورکلی مونوکارپ هستند؛ به این معنی که پس از گلدهی و میوهدهی میمیرد و بیشتر آنها بیش از 30 سال عمر نمیکنند. برگهای گیاه آگاو از یک پوشش مومی برخوردار هستند که به کمک این پوشش میتوانند از تبخیر زیاد آب و ورود گرما به بافت خود جلوگیری کنند.
برخی از افراد آگاو را نوعی کاکتوس میدانند درحالیکه باید بگوییم آگاو نوعی ساکولنت است. این قانون را به خاطر داشته باشید که همه کاکتوسها ساکولنت هستند، اما همه ساکولنتها کاکتوس نیستند. تفاوت اصلی بین آگاو و کاکتوس وجود برگ است، کاکتوسها برگ ندارند، درحالیکه آگاوها دارای برگهای نوکتیز هستند.
نحوه آبیاری برای نگهداری از آگاو چگونه است؟
در نگهداری از آگاو باید به نحوه آبیاری آن دقت کنید. این گیاه به علت اینکه نوعی ساکولنت محسوب میشود، نیاز به آبیاری کمتری دارد. بهطوریکه در فصل رشد یعنی بهار و تابستان باید از خشک بودن ۸ سانتی از سطح خاک در گلدانهای کوچک و متوسط و حداقل ۱۲ سانتیمتر در گلدانهای بزرگ اطمینان حاصل کنید. برای این کار میتوانید از یک چوب کمک بگیرید و خشکی خاک را تا عمق ذکرشده بررسی کنید.
در فصل زمستان و پاییز که زمان استراحت گیاه است، نباید در آبیاری آن افراط کنید و در فاصله هر آبیاری از خشکی خاک تا حدود 75 درصد مطمئن شوید. هرگونه سهلانگاری و افراط در آبیاری این گیاه منجر به پوسیدگی ریشه آن میشود.
ویژگی خاک مناسب برای نگهداری از آگاو چیست؟
برای اینکه در نگهداری از آگاو موفق عمل کنید، میبایست خاک آن به خوبی زهکشی شده باشد تا از این طریق آب اضافی در اطراف ریشه گیاه جمع نشود. خاک کاکتوس و ساکولنت نمونه بارزی از خاکهای مناسب برای این گیاه است. پیاچ خاک باید در محدوده 6-7 قرار داشته باشد.
کود دهی در مراقبت از گیاه آگاو چگونه است؟
برای اینکه برگهای آگاو ضخامت خود را حفظ کنند، میتوانید در زمانی که گیاه فعال است یعنی بهار و تابستان ماهی یکبار آن را کود دهی کنید. کودهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت برای رشد گیاه آگاو مفید است. به یاد داشته باشید که کود دهی را در زمان استراحت گیاه متوقف کنید.
دمای مناسب برای نگهداری از آگاو چقدر است؟
مراقبت از گیاه آگاو مستلزم فراهم کردن دمای مناسب برای آن است. با توجه به زادگاه این گیاه میتوان به راحتی حدس زد که دمای بالا برای رشد آن ضروری است. دمای 21-27 در فصل رشد و دمای 10-15 درجه در فصل استراحت برای رشد آگاو مناسب است.
رطوبت موردنیاز آگاو چقدر است؟
آگاو رطوبت دوست نیست و مانند بسیاری از ساکولنتها علاقه چندانی به محیط مرطوب ندارد؛ بنابراین نگهداری از آگاو در محیطهای مرطوبی مانند حمام و آشپزخانه صحیح نیست. رطوبت اضافی در این محیطها سبب پوسیدگی ریشه و ساقه گیاه میشود.
آگاو چقدر نور نیاز دارد؟
یکی از نکات کلیدی که باید در نگهداری از آگاو رعایت کنید، فراهم ساختن نور موردنیاز برای این گیاه است. آگاو از نور کم و سایه بیزار است. پس برای محافظت از آگاو در خانه، باید آن را در هنگام صبح تا ظهر در مقابل نور مستقیم خورشید قرار دهید. این گیاه به محیط گرم و خشک علاقهمند است؛ اما مراقب باشید که نور شدید ظهرگاهی سبب سوختن نوک برگهای آن میشود. در مواقع ظهر تابستان آن را به نیمسایه منتقل کنید.
معرفی مشکلات رایج آگاو
گیاه آگاو مقاومت بالایی دارد و اغلب دچار بیماری یا مشکل خاصی نمیشود. بااینحال اگر در نگهداری از آگاو شرایط مناسبی را برای آن فراهم نکنیم، ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم. در این بخش قصد داریم تا به مشکلات رایج این گیاه اشاره کنیم.
- ریزش برگها: تشنگی بیش از حد گیاه، سبب ریزش برگهای آن میشود؛ پس بهتر است به صورت منظم گیاه را پس از خشک شدن خاک، آبیاری کنید.
- کمرنگ شدن برگها: گیاه نور کافی دریافت نمیکند، برای حل این مشکل گیاه را به مکانی پرنور و در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید.
- زرد شدن برگها: عواملی مانند عدم دریافت نور کافی، آلودگی گیاه به آفات و کمبود مواد مغذی به خصوص منیزیم در خاک یا آبیاری زیاد سبب زرد شدن برگها میشود. برای حل این مشکل به میزان آبیاری گیاه توجه کنید و نیازمندی گیاه را به مواد مغذی بررسی کنید.
تکثیر گیاه آگاو با روش پاجوش
برای تکثیر گیاه آگاو میتوانید از روشهای بذر و پاجوش استفاده کنید. البته روش پاجوش نسبت به بذر ارجحیت دارد و سریعتر انجام میشود. برای تکثیر آگاو به روش پاجوش ابتدا باید پاجوشهای جوان یا گیاهچههای کوچک را از بخش اصلی گیاه مادر جدا کنید. سپس این گیاهچهها را 1-2 روز در مکانی خشک و به دور از تابش خورشید بگذارید تا آب اضافی آنها از بین برود.
درنهایت گیاهچهها را در داخل خاک سبک مانند ترکیب شن و خاکبرگ بکارید. لازم نیست که کاشت گیاهچهها را به صورت عمیق انجام دهید، در حدی که به صورت صاف بایستد کافی است. گلدان را در مکانی با نور کافی قرار دهید و آبیاری آن را زمانی انجام دهید که سطح آن به اندازه 3 سانتیمتر خشک شده باشد.
سؤالات متداول
1) آیا نگهداری از آگاو آسان است؟
بله. این گیاه نسبت به خیلی از بیماریها مقاوم است، منتهی باید به فراهم کردن نور کافی و آبیاری گیاه پس از خشک شدن خاک هم توجه کنید.
2) آیا باید آگاو را هرس کرد؟
بهطورمعمول آگاوها نیازی به هرس ندارند مگر اینکه برگهای بیمار یا آسیبدیده داشته باشند. حتی کوتاه کردن انتهای تیز برگ آنها میتواند به گیاه آسیب برساند.
3) آگاو چند بار شکوفا میشود؟
برخلاف سایر گیاهانی که هر بهار شکوفا میشوند، گیاه آگاو فقط یکبار در طول عمر خود شکوفا میشود.
4) گیاهان آگاو چقدر عمر میکنند؟
در واقع مدت زمان زندگی یک آگاو تا حد زیادی به نوع گونه آن بستگی دارد؛ اما اکثر آگاوها تقریباً 5 تا 15 سال زندگی میکنند.
نتیجهگیری
در جمعبندی صحبتهایمان درباره نگهداری از آگاو باید بگوییم که این گیاه برای خانههایی مناسب است که نورگیری بهتری دارند و از حیاط یا بالکن برخوردار هستند؛ زیرا این گیاه برای زنده ماندن به نور مستقیم صبح تا ظهر نیاز دارند. بهتر است در محافظت از گیاه آگاو به میزان آبیاری آن هم توجه کنید. با کمی دقت و تجربه به آسانی خواهید توانست این گیاه بیابانی را سالهای سال مهمان منزلتان کنید. اگر در طول نگهداری از آگاو با سوالاتی روبرو شدید، میتوانید آنها را در بخش دیدگاه در پایان همین صفحه با تیته در میان بگذارید.