نگهداری فیکوس در محیط آپارتمان آسان است. داشتن یک درختچه فیکوس میتواند ظاهری متفاوت به فضای خانهتان ببخشد. معمولاً این گیاه را با نامهای دیگری مانند انجیر گریان یا درخت فیکوس میشناسند و اغلب در فروشگاهها بهعنوان فیکوس فروخته میشود.
فیکوس ها از خانواده Moraceae هستند و زادگاه اصلی آنها آسیا و استرالیاست. به دلیل رشد آسان و نگهداری نسبتاً راحتی که دارد، به درختی محبوب برای فضای داخلی خانه تبدیل شده است. اگر دوست دارید نگهداری فیکوس را بهصورت حرفهای بیاموزید تا انتهای این مقاله از فروشگاه اینترنتی گل و گیاه تیته همراه ما باشید. همچنین میتوانید برای اطلاع از قیمت فیکوس به قسمت دستهبندی این محصول در سایت تیته مراجعه کنید.
دمای مناسب برای نگهداری فیکوس چیست؟
دمای مناسب برای نگهداری فیکوس بین 18 تا 24 درجه سانتیگراد است. این گیاه از مناطق استوایی سرچشمه میگیرد؛ بنابراین برای زنده ماندن گیاه فیکوس باید دمای خانه را بهطور مداوم بالا نگه داشت. این گیاه میتواند برای مدت کوتاهی در دمای زیر 10 درجه سانتیگراد زنده بماند، اما سعی کنید از قرار دادن آن در معرض دمای کمتر از این محدوده به صورت مداوم خودداری کنید.
نور مناسب برای فیکوس چگونه است؟
در نگهداری فیکوس یکی از نکات مهمی که باید توجه شود، مهیا کردن نور مناسب برای فیکوس است. شاید با خودتان بگویید که چگونه نور مناسب برای فیکوس فراهم کنم؟ خیلی آسان است، فقط کافی است که فیکوس خود را در مکانی با نور روشن و غیرمستقیم خورشید قرار دهید، البته توجه کنید که فیکوس را در کنار پنجره، درب یا رادیاتور قرار ندهید، زیرا ممکن است که تغییرات شدید دما را تجربه کند.
نکته۱: فیکوس ها پس از استقرار در یک مکان مشخص تحمل جابجایی را ندارند. حتی یک تغییر جزئی در آبوهوا یا مکان میتواند باعث ریزش برگهای آن شود.
نکته۲: توجه داشته باشید که انواع فیکوسها به تهویه بالا نیاز دارند. بنابراین در طول روز پنجره خود را برای ساعتی باز نگه دارید تا گیاه بتواند دیاکسیدکربن موردنیاز خود را دریافت کند.
اهمیت رطوبت در نگهداری فیکوس چگونه است؟
برخی از فیکوس ها مانند فیکوس لیراتا یا فیکوس آفریقایی بسیار رطوبت دوست هستند؛ بنابراین در نگهداری فیکوس به این نیاز گیاه هم توجه کنید. برای این کار بهتر است محیط را در رطوبت بالای 40 درصد نگهدارید. رطوبت به اندازه دما و نور برای فیکوس مهم است. اگر رطوبت به زیر 40 درصد برسد، برگ درختچه میریزد.
برای حفظ رطوبت، یک نعلبکی را با آب پر کنید و کنار گلدان فیکوس قرار دهید. آب تبخیر میشود و رطوبت را از این طریق افزایش میدهد. وقتی آب کاملاً تبخیر شد، نعلبکی را دوباره پر کنید. حتی میتوانید یک دستگاه بخور در اتاق نگه دارید تا رطوبت را افزایش دهد.
مه پاش کردن برگها در طول ماههای تابستان هم به افزایش رطوبت اطراف گیاه شما کمک میکند.
شرایط خاک در نگهداری از فیکوس
توجه به شرایط خاک در نگهداری از فیکوس بسیار مهم است. جالب است بدانید که بهترین گزینه برای فیکوس استفاده از کشت بدون خاک است. برای این کار میتوانید از ترکیبات زیر استفاده کنید:
- 3 قسمت پیت ماس
- 1 قسمت پرلیت
- 1 قسمت کمپوست
ترکیبات فوق خاک را بهخوبی زهکشی میکنند و همچنین میزان جذب آب را در فیکوس افزایش می دهند. در حقیقت افزودن کمپوست به گلدان بستر مناسبی را برای دریافت مواد مغذی توسط ریشه فیکوس فراهم میکند. همچنین اگر محیط کشت بدون خاک در دسترس نیست، میتوانید از خاک گلدان با زهکشی خوب استفاده کنید.
اگر قصد خرید این گیاه زیبا را دارید صفحات خرید فیکوس سبز مدیوم و خرید فیکوس سوپربلک کوچک راهنمای مناسبی برای شما میتوانند باشند.
شیوه آبیاری فیکوس چگونه است؟
آبیاری فیکوس را زمانی که خاک ۵ سانتیمتر خشک شد آغاز کنید. شما بهراحتی میتوانید با استفاده از دو بند انگشت اول خود این مقدار را اندازهگیری کنید. آبیاری فیکوس اگر در حد نرمالی انجام نگیرد، میتواند باعث ریزش برگهای آن شود. هر چه گیاه بزرگتر باشد به آب بیشتری نیاز دارد. یک گیاه در گلدان ۶۰ سانتیمتری به طور متوسط در تابستان حداقل به 1-1.5 لیتر آب در هفته نیاز دارد.
نکته: در زمستان کمتر آبیاری کنید زیرا آفتاب کمتری وجود دارد و دما پایین است.
بهترین کود برای فیکوس کدام است؟
قدم بعدی که باید در نگهداری فیکوس بردارید، کود دهی به پای فیکوس است. کود را در زمانی که گیاه رشد میکند، استفاده کنید. همچنین فصلهای بهار و تابستان برای کود دهی مناسب هستند. کود باعث رشد پوشش گیاه میشود. بهترین کود برای فیکوس NPK8-8-8 است. برای اینکه در میزان کود دهی اشتباه نکنید حتماً دستورالعملهای روی بسته کود را بهصورت دقیق اعمال کنید. همچنین در فصل پاییز و زمستان به گیاه خود کود ندهید.
معرفی 4 مشکل رایج گیاهان فیکوس
ممکن است در نگهداری فیکوس با برخی از مشکلات مواجه شوید. دانستن علت پیدایش این مشکلات میتواند کمک زیادی در نگهداری از فیکوس کند. در این بخش برای کمک به طرفداران این گیاه، چهار مشکل رایج گیاهان فیکوس را معرفی میکنیم.
مشکلات رایج گیاهان فیکوس عبارتنداز:
- ریزش برگ رایجترین مشکلی است که گیاه فیکوس تجربه میکند. این اتفاق معمولاً به دلیل تغییر دما رخ میدهد. به خصوص فیکوس بنجامین به تغییرات فصل و جابهجایی به شدت حساس است.
- قارچ لکه برگی که بهعنوان cercospora spp هم شناخته میشوند. این قارچ شبیه به نقاط سیاه ریز در پشت برگهای درخت است. برای رفع آن باید قارچکش به برگها اسپری شود.
- آنتراکنوز یک بیماری قارچی است که در بهار زمانی که هوا خنک و مرطوب است به گیاهانی ازجمله فیکوس حمله میکند.
- تراوش شیره فیکوس توسط آفاتی بهخصوص شپشک آردآلود ایجاد میشود.
درمان مشکلات رایج گیاه فیکوس چگونه است؟
بعدازاینکه با مشکلات رایج گیاه آشنا شدیم بهتر است راهکارهای لازم را برای مقابله با این مشکلات هم بدانید در این بخش به چگونگی درمان مشکلات رایج گیاه فیکوس خواهیم پرداخت.
برای درمان ریزش برگ درخت به این نکته توجه کنید که فیکوس درجه حرارت بالا و رطوبت ثابت را دوست دارد. تغییر در این دو عامل باعث ریزش برگها میشود. تنها راه مراقبت از گیاه در صورت وقوع این اتفاق، تثبیت محیط زیست آن و ادامه آبیاری منظم و کوددهی ماهانه است. برای جلوگیری از قارچ لکه برگی هم بهتر است از اسپریهای گوگرد یا قارچکشهای مبتنی بر مس استفاده کنید. این قارچکشهای آلی لکههای برگ را از بین نمیبرند، اما از جوانه زدن هاگها جلوگیری میکنند.
برای درمان آنتراکنوز راهکارهایی مانند برداشتن و دور انداختن تمام قسمتهای بیمار گیاه، تأمین نور، آب و کود مناسب را امتحان کنید، تا سیستم ایمنی گیاه را در دفاع از خودش تقویت کنید. درنهایت برای درمان تراوش شیره فیکوس میتوانید از قارچکش ایمیدیاکلروپراید یا پالیزین صابونی استفاده کنید.
سؤالات متداول
1) فیکوس چقدر عمر میکند؟
با مراقبت مناسب، درخت فیکوس میتواند حدود 20 سال زنده بماند.
2) آیا فیکوس میتواند در خارج از خانه رشد کند؟
فیکوس در جایی که دما کمتر از 16 درجه سانتیگراد است رشد نمیکند؛ بنابراین در هوای آزاد اگر دما کمتر از این عدد باشد امکان رشد برای فیکوس وجود ندارد.
3) آیا درختان فیکوس سمی هستند؟
شیرهای که از تمام قسمتهای فیکوس ساطع میشود، بسیار سمی است. تماس با شیره میتواند منجر به واکنشهای آلرژیک و درماتیت شود.
4) آیا فیکوس تصفیهکننده هواست؟
فیکوس یک گیاه آپارتمانی محبوب است که هوای خانه را تصفیه میکند. در مطالعه ناسا مشخص شد که فیکوس بنجامین در پاکسازی هوا از فرمالدئید، زایلن و تولوئن مؤثر است.
نتیجه گیری
نگهداری فیکوس کار چندان سختی نیست؛ تنها نیاز دارید که با خلقوخوی حساس این گیاه پرطرفدار آشنا شوید. برای مثال فیکوس علاقهمند به محیط گرم و مرطوب است. همچنین در حد نرمالی به آبیاری نیازمند است. از مشکلات رایج این گیاه ریزش برگ بوده و با هر تغییر کوچکی در مکان و دما دچار ریزش برگ میشود. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید در مراقبت فیکوس موفق عمل کنید. شما چه تجربیات دیگری از نگهداری گیاه فیکوس دارید؟ آنها را با ما و دوستانتان در بخش نظرات تی ته در میان بگذارید.