مقالات تیته

نکاتی مهم درباره نگهداری پتوس

شرایط نگهداری گیاه پتوس

به عقیده بسیاری نگهداری پتوس برای افرادی که در زمینه گل و گیاه و مراقبت از آن تجربه زیادی ندارند، می‌تواند نقطه شروع خوبی به شمار آید. پتوس گیاهی رونده و همیشه سبز
است که نگهداری از آن برای علاقمندان چندان دشوار نیست.

امکان دارد این گیاه در محل زندگی یا کار شما موجود باشد. همچنین ممکن است شخصاً به داشتن پتوس علاقمند باشید، ولی در مورد این گیاه و نگهداری از آن چیزی ندانید. در این صورت بد نیست درباره پتوس و نحوه نگهداری از آن اطلاعاتی را در دست داشته باشید. با این مقاله همراه شوید تا نکاتی را در این زمینه به شما ارائه دهیم.

 

با انواع پتوس آشنا شوید

در طبیعت تنها یک گونه از پتوس یافت می‌شود. با این حال کارشناسان گیاه‌پروری اقسام مختلفی از نوع پرورشی پتوس را کشت داده‌اند. پتوس‌های پرورشی از ترکیب رنگ‌ متفاوتی نسبت به یکدیگر برخوردار هستند. اگر به نگهداری پتوس علاقه دارید یا در خانه و محل کار خود از این گیاه نگهداری می‌کنید، آشنایی با برخی از انواع آن خالی از لطف نیست. نام بعضی از شناخته شده‌ترین انواع پتوس در زیر آمده است:

  • پتوس طلایی (Golden Pothos)
  • پتوس مرمری یا ملکه مرمر (Marble Queen Pothos)
  • پتوس نئون یا لیمویی (Neon Pothos)

برای اطلاع از قیمت و خرید پتوس نئون می‌توانید به صفحه خرید پتوس نئون مراجعه کنید.

  • پتوس منجولا (Manjula Pothos)
  • پتوس سبو بلو یا آبی (Cebu Blue Pothos)
  • پتوس جسنیا (Jessenia Pothos)
  • پتوس هاوایی (Hawaiian Pothos)
  • پتوس تربی (Trebi Pothos)
  • پتوس یخچالی (Glacier Pothos)
  • پتوس اِن‌ـ‌جوی (N-Joy Pothos)
  • پتوس نقره‌ای یا ساتین (Satin Pothos)
  • پتوس مروارید و یشم (Pearls and Jade Pothos)
  • پتوس سبز یا یشمی (Jade Pothos)

تا به اینجا با نام برخی از انواع پتوس آشنا شدید. با وجود تفاوت‌هایی که میان انواع مختلف پتوس وجود دارد، تمامی آن‌ها به رسیدگی یکسان و مشابهی نیاز دارند. البته انواعی از پتوس که از رنگ سفید و روشن یا برگ‌های رنگی برخوردار هستند، نباید از آن‌ها در نور اندک نگهداری کرد.

 

 

نگهداری از پتوس آسان و کم‌دردسر است

در صورتی که در زمینه مراقبت از گل و گیاه تجربه زیادی ندارید، جای نگرانی نیست.
نگهداری پتوس دردسر چندانی برای شما ندارد. این گیاه قادر است در محیط‌های مختلف و در شرایط متفاوت به حیات خود ادامه دهد. اگر مایل به نگهداری آن در گلدان و خاک نیستید،
امکان نگهداری پتوس در آب هم وجود دارد. در ادامه اطلاعات دقیق‌تری را از شیوه نگهداری این گیاه برای شما بیان می‌کنیم.

 

در آبیاری پتوس افراط و تفریط نکنید

یکی از موارد نگهداری پتوس یا هر گیاه دیگری نحوه آبیاری آن به حساب می‌آید. اگر پتوس شما در خاک کاشته شده است، باید آن را در فاصله زمانی مناسب آبیاری کنید. پیش از آبیاری میزان رطوبت خاک را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که سطح خاک در حد ۳ سانتیمتر خشک بود، می‌توانید گیاه را آبیاری کنید. در صورتی که سطح خاک مرطوب بود، مدتی را صبر کنید تا سطح آن خشک شود.

آبیاری بیش از اندازه ریشه گیاه پتوس را می‌پوساند. همچنین آبیاری اندک باعث زرد شدن یا ریزش برگ‌های آن می‌شود. خشک شدن لبه برگ‌ها هم نشان از آبیاری اندک یا رطوبت هوای کم است. هنگام آبیاری گیاه را کاملاً خیس کنید.

 

نور موردنیاز گیاه پتوس

از رابطه پتوس با نور آگاه باشید

از عواملی که می‌تواند در نگهداری پتوس تأثیرگذار باشد، میزان و چگونگی تابش نور است.
گیاه پتوس را در نور روشن و غیر مستقیم قرار دهید. در محیط‌هایی که از نور کمتری برخوردار هستند هم می‌توانید از آن نگهداری کنید. با این حال توصیه می‌شود تنها پتوس‌های تیره رنگ را در محیط‌های کم‌نور قرار دهید. پتوس‌هایی که از ترکیب رنگ‌های روشن برخوردار هستند، به نور بیشتری برای حفظ ترکیب چندرنگ خود احتیاج دارند.

نور فراوان به رشد سریع گیاه پتوس کمک می‌کند و ترکیب رنگی برگ‌های آن را ثابت نگاه می‌دارد.
عدم دریافت نور کافی در پتوس رشد ساقه‌ها و قرارگیری برگ‌ها را نامتوازن می‌کند. به صورتی که ساقه‌ها بلند و نازک می‌شوند و برگ‌ها دور از هم قرار می‌گیرند. نور شدید و تابش مستقیم خورشید شاخ و برگ‌های این گیاه را خشک یا دُچار رنگ‌پریدگی می‌کند.

 

پتوس گیاهی رطوبت دوست است

پتوس به صورت طبیعی با آب و هوای مرطوب سازگاری دارد. به این ترتیب میزان رطوبت محل نگهداری آن باید در حد متوسط یا بیشتر باشد. با این حال در آب و هوای معتدل یا
کم رطوبت هم می‌تواند به حیات خود ادامه دهد. سعی کنید هوای محیط نگهداری پتوس را مرطوب نگه دارید یا آن را در محلی قرار دهید که از رطوبت کافی برخوردار است. در صورتی که رطوبت محیط مناسب نباشد، می‌توانید علائم زیر را در پتوس مشاهده کنید:

  • قهوه‌ای بودن نوک برگ‌ها
  • خشک بودن و شکنندگی لبه برگ‌ها
  • پژمردگی و ریزش برگ‌ها
  • زرد شدگی و ریختن برگ‌ها

جهت تأمین رطوبت مورد نیاز گیاه پتوس می‌توانید به اصطلاح برای آن یک جزیره بسازید. برای این کار ابتدا یک زیرگلدانی بزرگ‌تر از گلدان پتوس تهیه کنید و درون آن را از سنگریزه پر کنید. سپس مقداری آب در آن بریزید. حجم آب باید به قدری باشد که زیرگلدانی لبریز از آن نشود. در نهایت گلدان پتوس را بر روی آن قرار دهید. علاوه بر این می‌توانید از اسپری آب یا دستگاه مرطوب کننده هوا هم استفاده کنید.

 

دمای محیط خانه شما برای پتوس مناسب است

خاستگاه طبیعی پتوس از دمای زیادی برخوردار است. به همین دلیل این گیاه با محیط سرد سازگاری ندارد. دمای مناسب برای نگهداری پتوس بین 18 تا 30 درجه سانتیگراد است. به این ترتیب دمای خانه و محل کار شما برای این گیاه کافی خواهد بود. سعی کنید دمای محیطی که از پتوس در آن نگهداری می‌کنید، کمتر از 15 درجه سانتیگراد نشود.

 

تکثیر پتوس عمل دشواری نیست 

در صورتی که تجربه نگهداری پتوس را داشته باشید، می‌دانید که تکثیر و قلمه زدن پتوس بسیار آسان است. برای این کار ابتدا ساقه‌ای سالم و بلند را انتخاب کنید و حدود 10 سانتیمتر از ساقه را با جسمی تیز و ضدعفونی‌شده ببرید. دقت کنید که برش شما دقیقاً زیر محل اتصال برگ به ساقه قرار گیرد و زاویه آن 45 درجه باشد.

برگ‌های نزدیک به بخش بریده شده را جدا کنید. به صورتی که تنها یک یا دو برگ بر روی ساقه باقی بماند. اکنون قلمه پتوس برای ریشه زدن آماده است. می‌توانید آن را در آب یا خاک قرار دهید تا ریشه بزند. فرایند رشد ریشه‌ها چند هفته‌ای به طول می‌انجامد. دقت داشته باشید که اگر قلمه‌ها بیش از حد در آب بمانند، سازگار شدن آ‌ن‌ها با خاک سخت خواهد بود.

 

از کیفیت خاک و زمان تعویض آن آگاه باشید

برای نگهداری پتوس باید از خاکی استفاده کنید که اندکی اسیدی باشد. همچنین خاک باید از نفوذ هوا برخوردار باشد تا بتواند آب را از خود عبور دهد. در عین حال خاک باید از ترکیباتی برخوردار باشد که رطوبت لازم برای گیاه را در خود حفظ کند. کف گلدان پتوس باید سوراخ داشته باشد تا آب از آن خارج شود. عدم خروج آب از گلدان منجر به پوسیدگی ریشه پتوس می‌شود. خاک باغچه به علت تراکم زیاد و عدم نفوذ هوا برای پتوس توصیه نمی‌شود.

خاک پتوس را باید هر سال تعویض کنید. این کار برای رشد و سلامتی گیاه مفید است. زمانی که ریشه گیاه از بخش تحتانی گلدان به بیرون رشد می‌کند یا خاک از کناره‌های گلدان عقب نشینی می‌کند، باید خاک و گلدان پتوس را عوض کنید. گلدان جدید باید مقداری بزرگ‌تر از گلدان قبلی باشد. پیش از کاشتن پتوس ریشه آن را به خوبی ماساژ دهید. پس از کاشت گیاه را به خوبی آبیاری کنید.

به پتوس کود دهید

کود دادن از دیگر مواردی است که باید درباره نگهداری پتوس بدانید. پس از اینکه خاک پتوس را عوض کردید، باید ظرف یک تا شش ماه به آن کود دهید. در فصل بهار و تابستان کود دادن را آغاز کنید و در فصل پاییز و زمستان که سرعت رشد پتوس کاهش می‌یابد، کود دادن را متوقف کنید. زمان کود دادن به نوع و ترکیبات کودی که انتخاب می‌کنید بستگی دارد. از کود دادن بیش از اندازه به این گیاه بپرهیزید.

 

انواع بیماری ها و آفات در گیاه پتوس


از انواع بیماری و آفات در پتوس آگاه شوید

به صورت کلی پتوس برای نگهداری گیاهی کم‌دردسر است و محافظت از آن در برابر بیماری‌ها و آفات کار چندان دشواری نیست. به این ترتیب می‌توانید مشکلات پیش آمده برای پتوس خود را حل کنید. در ادامه به برخی از آفات و بیماری‌های شایع در پتوس اشاره شده است:

  • شپشک آردی
  • حشره لاک‌زا
  • کنه تارعنکبوتی (تارتنچه)
  • مگس سفید
  • تریپس
  • شته
  • پشه قارچ
  • پوسیدگی ریشه
  • بادزدگی
  • پژمردگی باکتریایی

ممکن است در نگهداری پتوس با یک یا تعدادی از این بیماری‌ها و آفات مواجه شوید؛ بنابراین لازم است قدری درباره آن‌ها بدانید. به این ترتیب در صورت مشاهده می‌توانید مشکل پیش آمده را تشخیص دهید.

ابتلای پتوس به شپشک آردی

شپشک آردی آفت سفید رنگ و بیضوی شکل و پنبه‌ای‌شکل است. این نوع حشرات با تغذیه از شیره گیاهان باعث زردی و از شکل افتادن برگ‌ها می‌شوند. تخم‌های این حشرات را می‌توانید در لای شاخه و برگ گیاهان مشاهد کنید.

 

ابتلای پتوس به حشره لاک‌زا

حشره لاک‌زا ظاهری بسیار کوچک، گرد و قهوه‌ای رنگ دارد. این نوع حشرات به ساقه و برگ گیاهان می‌چسبند و از شیره آن‌ها تغذیه می‌کنند. به این ترتیب به بافت درونی گیاهان آسیب می‌رسانند و در ادامه برگ‌ها دُچار زردی و از شکل افتادگی می‌شوند. همچنین این حشرات از خود نوعی ماده چسبناک به جا می‌گذارند که گیاهان را دُچار کپک زدگی می‌کند.

 

ابتلای پتوس به کنه تارعنکبونی

کنه تارعنکبوتی از خویشاوندان عنکبوت به شمار می‌آید و با تغذیه از برگ گیاهان به آن‌ها آسیب می‌رساند. مشاهده این جانداران چندان آسان نیست. با این حال می‌توانید وجود آن‌ها را از تارهایی که در ساقه و برگ گیاهان از خود به جا می‌گذارند، تشخیص دهید.

 

ابتلای پتوس به مگس سفید

مگس سفید دارای بدنی نرم و بال‌هایی کوچک است. این حشرات را بیشتر در زیر برگ‌ها می‌توانید مشاهده کنید. آنان از شیره گیاهان تغذیه می‌کنند که باعث آسیب دیدن برگ‌ها و اخلال در رشد گیاه می‌شود. علاوه بر این آنان از خود نوعی ماده چسبناک به جا می‌گذارند که گیاهان را در برابر کپک زدگی آسیب پذیر می‌کند.

 

ابتلای پتوس به تریپس

تریپس حشره‌ای بسیار کوچک است، رنگی نسبتاً قهوه‌ای دارد و مشاهده آن چندان آسان نیست. این حشرات به گیاهان آسیب می‌رسانند و بافت برگ‌ها را دُچار دگرگونی می‌کنند. آنان لکه‌های سفید یا نقره‌ای رنگی را از خود در برگ‌ها به جا می‌گذارند.

ابتلای پتوس به شته

شته حشره‌ای کوچک است و می‌تواند دارای رنگ‌های متفاوتی از جمله سبز باشد. این حشرات به تنهایی قابل مشاهده نیستند، اما تشخیص آنان به صورت گروهی کار چندان دشواری نخواهد بود. سرعت تولید مثل میان این حشرات بسیار زیاد است. از شیره گیاهان تغذیه می‌کنند و در رشد ساقه و برگ اخلال ایجاد می‌نمایند.

 

ابتلای پتوس به پشه قارچ

پشه قارچ با نام «پشه قارچ سیاه‌بال» هم شناخته می‌شود. این حشره در واقع نوعی مگس کوچک و تیره رنگ است که ظاهری شبیه به پشه دارد. این حشرات در خاک مرطوب گلدان‌ها تخم‌گذاری می‌کنند. نوع بالغ آنان مزاحمتی برای گیاهان ندارد، اما لاروهای آن به علت تغذیه از ریشه می‌توانند منجر به آثار مخربی در گیاه شوند.

 

ابتلای پتوس به پوسیدگی ریشه

پوسیدگی ریشه معمولاً در نتیجه آبیاری بیش از حد گیاه، قرار گرفتن آن در شرایط نامطلوب یا کاشت در گلدان نامناسب ایجاد می‌شود. علائمی همچون ریزش برگ‌ها، نرم و لزج بودن ساقه‌ها و رشد ناقص گیاه از نشانه‌های پوسیدگی ریشه به شمار می‌آید.

 

ابتلای پتوس به بیماری بادزدگی

بادزدگی نوعی بیماری قارچی است که در گیاهان رطوبت دوست و گرما پسند شیوع می‌یابد. این بیماری به برگ‌ها و ساقه‌های زیرین گیاه ظاهری خیس می‌بخشد. پس از مدتی رنگ گیاه بیمار زرد می‌شود و برگ‌های آن شروع به ریزش می‌کند. از دیگر علائم آن تشکیل توده‌های قارچی در ساقه‌های گیاه و خاک آن است که با نام سختینه شناخته می‌شوند.

 

ابتلای پتوس به پژمردگی باکتریایی

ابتلای پتوس به پژمردگی باکتریایی

همان طور که از نام آن مشخص است، این بیماری از شیوع نوعی باکتری در گیاه ایجاد می‌شود. شاخه و برگ‌های مبتلا به این بیماری در ابتدا به رنگ سبز تیره مبدل می‌شوند. علت این مسأله مسدود شدن مسیر دریافت آب به گیاه توسط باکتری است. در ادامه شاخه و برگ‌های بیمار دٌچار پدیده‌ی مردگی بافت می‌شوند و نهایتاً شروع ریزش می‌کنند.

برای دیدن لیست کاملی از قیمت و خرید گیاه پتوس پیشنهاد می‌کنیم از صفحه دسته‌بندی خرید پتوس دیدن کنید.

 

از پیشگیری و درمان در نگهداری پتوس غافل نشوید

پیش از هرچیز باید این را بدانید که بهترین راه مقابله با آفات در نگهداری پتوس پیشگیری از آن‌هاست. برای این کار در حفظ سلامتی پتوس خود کوشا باشید تا سیستم ایمنی آن همواره نیرومند و آماده باشد. به این ترتیب از تناسب نور، آب، دما و رطوبت این گیاه اطمینان حاصل کنید. در زمان مطلوب به آن کود دهید و آن را در خاک و گلدان مناسب بکارید.

هنگام آبیاری شاخه و برگ‌های پتوس را مورد بررسی قرار دهید تا در صورت مشاهده هرگونه مشکل به درمان زودهنگام آن اقدام کنید. شاخه و برگ‌های آفت گرفته را هرس کنید و دور بیندازید. برای جلوگیری از انتشار آفت پتوس بیمار را در مکانی مجزا از سایر گیاهان قرار دهید.

از آفت‌کش‌های طبیعی مانند روغن چریش (نیم) می‌توانید برای مقابله با حشرات موذی استفاده کنید. این روغن حشرات را دُچار خفگی می‌کند و مانع خروج لاروهای آنان از تخم می‌شود. صابون حشره‌کش گزینه دیگری است که می‌توانید از آن به عنوان آفت‌کش طبیعی بهره گیرید.

در صورت شدت و عمق زیاد آفت پیشنهاد می‌شود از آفت‌کش‌های شیمیایی استفاده کنید. پیش از مصرف حتماً موارد ایمنی برای استفاده از این نوع آفت‌کش‌ها را مد نظر قرار دهید. برای مقابله با بیماری‌های قارچی می‌توانید از سم قارچ‌کش استفاده کنید. البته سم‌های قارچ‌کش در پیشگیری از بیماری عملکرد بهتری دارند. به همین علت همان طور که پیش از این گفتیم، تشخیص به موقع بیماری از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 

سوالات متداول

1) آیا پتوس گیاهی سمی است؟

بله، پتوس گیاهی سمی است و خوردن آن باعث بیماری و استفراغ در انسان می‌شود.

2) آیا پتوس از گیاهانی است که قادر به تصفیه هوا هستند؟

بله، پتوس گیاهی است که سموم موجود در هوا را تصفیه می‌کند.

3) آیا پتوس از گیاهانی است که گل می‌دهند؟

بله، پتوس از گیاهان گل‌آور است، ولی این عمل تنها در زیستگاه طبیعی این گیاه انجام می‌پذیرد.

 

نتیجه‌گیری

پتوس گیاهی همیشه سبز است که در اصل به جنوب شرق آسیا تعلق دارد. شاخه‌های این گیاه باریک و پیچان است و برگ‌های آن قلبی شکل و درخشان هستند. همچنین این گیاه می‌تواند به سطوح مختلف بچسبد و بر روی آن‌ها رشد کند. پتوس از انواع پرورشی مختلفی برخوردار است و نحوه مراقبت از آن‌ها تقریباً شکل یکسانی دارد. برای کسانی که تجربه‌ای در زمینه مراقبت از گل و گیاه ندارند، نگهداری پتوس می‌تواند بسیار مناسب باشد.

به صورت کلی پتوس می‌تواند در شرایط مختلف به حیات خود ادامه دهد. میزان آبیاری این گیاه باید به اندازه باشد و آبیاری زیاد یا اندک می‌تواند برای آن مشکل ایجاد کند. نور فراوان و غیر مستقیم برای این گیاه مناسب است و رطوبت هوا باید در سطح متوسط یا بالاتر از آن باشد. پتوس با آب و هوای سرد سازگاری ندارد. خاک آن باید به گونه‌ای باشد که آب را عبور دهد و با این حال رطوبت کافی را برای گیاه در خود نگه دارد.

خاک پتوس را باید سالی یک بار عوض کرد و در فصل‌های رشد به آن کود داد. ممکن است این گیاه در طول نگهداری به برخی بیماری‌ها و آفات دُچار شود. با این حال می‌توان از ابتلای آن به آفات پیشگیری کرد و در صورت شیوع بیماری به درمان آن پرداخت. چنانچه در مورد مراقبت از پتوس سوال یا نظری دارید، می‌توانید آن را در بخش نظرات تی‌ته بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *