نحوه نگهداری سرخس در خانه موضوعی است که امروز در تیته درباره آن صحبت خواهیم کرد؛ اما قبل از اینکه سراغ شرایط نگهداری از این گیاه برویم، اجازه دهید ابتدا به معرفی این گیاه بپردازیم. نام علمی سرخس Nephrolepis exaltata است. این گیاه 30 گونه مختلف از سرخسها را دارد. شکل ساقههای این گیاه به شمشیر شباهت دارد؛ برای همین به آن سرخس برگ شمشیری هم میگویند.
این گیاه به نواحی استوایی تعلق دارد. میزان رشد گل سرخس آپارتمانی سریع است و میتواند تا 1-2 متر گسترش پیدا کند. رنگ برگهای این گیاه همیشه سبز است. شما میتوانید سرخس را هم در گلدان نگهداری کنید و هم به صورت آویز استفاده کنید. سرخسها تنها حاوی برگ هستند و قابلیت گلدهی را ندارند. در حالت کلی به سرخسها کریپتوگام میگویند.
نگهداری سرخس به صورت کلی
در حالت کلی نگهداری سرخس آسان است. ولی نکته مهمی که خیلی از افراد از آن غافل هستند، نحوه آبیاری این گیاه است. در زمان آبیاری آب نباید روی گیاه ریخته شود؛ زیرا سبب انتشار بیماریهای قارچی در آن میشود. همین امر سبب میشود که گیاه سرخس به غبارپاشی هم حساس باشد. سعی کنید برای تأمین رطوبت این گیاه از روشهای دیگری مانند ساخت جزیره استفاده کنید.
سرخسها در نواحی معتدل و مرطوب رشد و نمو عالی را تجربه میکنند؛ اما میانه خوبی با خشکی زیاد هوا ندارند. پس محل خنک و مرطوب برای آنها گزینه مناسبی است. گیاه را در اتاق خنک با نور متوسط قرار دهید و خاک آن را سبک، شنی و قلیایی انتخاب کنید.
میزان آبیاری گل سرخس چقدر است؟
بااینکه گل سرخس آپارتمانی رطوبت دوست است، اما دلیل نمیشود که در آبیاری این گیاه افراط کنید. برای آبیاری گیاه میبایست به میزان خشکی سطح خاک توجه کنید؛ برای این منظور با استفاده از نوک انگشتتان خشکی خاک را تا عمق 1-2 سانتیمتر بررسی کنید، در صورت خشک بودن آبیاری را انجام دهید.
در حالت کلی میزان آبیاری گیاه بسته به نوع خاک، عمق گلدان، محل گیاه و … متفاوت است. بااینحال مسئلهای که در تمام گیاهان صدق میکند این است که میزان آبیاری گیاه در فصل تابستان با توجه به سرعت تبخیر آب نسبت به زمستان بیشتر است.
هشدار: در زمان آبیاری سرخس مراقب باشید که آب روی آن ریخته نشود.
چقدر رطوبت برای گیاه سرخس کافی است؟
در نگهداری سرخس تأمین رطوبت آن یکی از نکات کلیدی محسوب میشود؛ زیرا این گیاه طالب رطوبت 70-90 درصد در محیط است. از روشهای خوب برای تأمین رطوبت گیاه ساخت جزیره است. برای انجام این کار کافی است که زیرگلدانی را از سنگریزههایی پر کنید، سپس درون آن آب بریزید. در ریختن آب زیادهروی نکنید! در پایان گلدان را روی زیرگلدانی بگذارید. توجه کنید که ته گلدان با آب در تماس مستقیم قرار نگیرد؛ زیرا سبب پوسیده شدن ریشه سرخس میشود.
اگر از روش غبارپاشی برای تأمین رطوبت گیاه سرخس استفاده میکنید، بهتر است یک سری نکات مهم را رعایت کنید این نکات عبارتاند از:
- از آب جوشیده سرد استفاده کنید.
- از فاصله 30 -40 سانتیمتری غبارپاشی را انجام دهید.
- اسپری را به گونهای تنظیم کنید که آب از آن با ریزترین قطرات پاشیده شود.
- هنگام ظهر بههیچوجه سرخس را غبارپاشی نکنید.
- پس از پایان غبارپاشی، قطرات روی گیاه را با دستمال تمیز پاک کنید.
نور مناسب برای سرخس چقدر است؟
گل سرخس آپارتمانی به نور غیرمستقیم و متوسط خورشید علاقهمند است. بااینوجود از قرار دادن سرخس در برابر نور شدید خورشید بهخصوص در تابستان پرهیز کنید. بهترین محل قرار برای این گیاه پشت پنجره شمالی و شرقی است. به صورت کلی هرچه محیط نگهداری سرخس نورگیرتر باشد میزان نیاز گیاه هم به آبیاری و رطوبت افزایش خواهد یافت.
نحوه و میزان کود دهی به سرخس
اگر یادتان باشد در ابتدای بحث گفتیم که سرخسها قابلیت گلدهی ندارند، ولی همیشه باید برگهایشان را به شکل سبز و شاداب حفظ کنند. یکی از روشهایی که میتوانید به گیاه کمک کنید تا در این مسیر موفق باشد، کوددهی است. شما میتوانید ماهی دو بار از کودهای اوره استفاده کنید. البته باید کوددهی را در فصل رشد گیاه (بهار- تابستان) انجام دهید. مقدار صحیح مصرف حدوداً یک قاشق چایخوری کود را در یک لیتر آب حل نمایید و به صورت آبیاری هر 2 هفته یکبار به گیاه بدهید.
هشدار: در دادن کود شیمیایی زیادهروی نکنید؛ در صورت زیادهروی در مصرف کود و سموم شیمیایی باعث ایجاد مسمومیت در گیاه میشوید. همچنین در نگهداری سرخس در زمستان (فصل استراحت گیاه) کوددهی را کاهش یا متوقف کنید.
چه دمایی مناسب نگهداری سرخس است؟
دمای مناسب برای نگهداری سرخس در حدود 16-24 درجه سانتیگراد است. بهتر است که شبها از گیاه در دمای کمتر از 10 درجه سانتیگراد نگهداری نکنید. همچنین برای فراهم ساختن دمای ایدهآل از روشهایی مانند گذاشتن آن در کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی استفاده نکنید.
از چه خاکی برای نگهداری سرخس استفاده کنم؟
گیاه سرخس در خاک جنگلی و خاکبرگ، رشد مطلوبی دارد؛ اما اگر بخواهیم وارد جزئیات شویم باید بگوییم که مناسبترین خاک برای نگهداری سرخس، خاکی سبک با زهکشی مناسب است. ترکیب خاک لوم، شن درشت و پیت ماس برای رشد این گیاه مفید است. اگر به این موارد دسترسی ندارید، میتوانید خاک باغچه را با خاکبرگ و مقدار کمی ماسه ترکیب کنید.
معرفی روشهای تکثیر گیاه سرخس
برای اینکه بخواهید گیاه سرخس آپارتمانی را تکثیر کنید باید طریقه صحیح انجام دادن این کار را بدانید؛ اما نگران نباشید با دانش پایه هم میتوانید تکثیر گیاه را انجام دهید. در حالت کلی سه روش برای تکثیر سرخس وجود دارد، این روشها عبارتاند از:
- از طریق ساقههای رونده ریشهزا (قلمه)
- از طریق هاگ
- از طریق تقسیم بوته
از طریق ساقههای رونده ریشهزا (قلمه)
زمانیکه گیاه ساقههای رونده ریشهزا تولید میکند، ممکن است انتهای ساقهها با خاک تماس پیدا کنند. حاصل این فرایند به وجود آمدن گیاهان کوچک است. پسازاینکه این گیاهان ریشهدار شدند، میتوانید آنها را از هم جدا کنید و گیاهان تازهای را تولید کنید. این روش را باید در زمانیکه گیاه فعال است یعنی در بهار و تابستان انجام دهید. در این روش از گلدانهایی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر استفاده کنید. خاک گلدان باید شامل کمپوست بذر و قلمه یا کمپوست گلدانی باشد. برای کاشت گیاه کوچک ابتدا خاک را کمی مرطوب کنید و سپس آنها را در سطح خاک بکارید.
ازطریق هاگ
شما میتوانید تکثیر را با استفاده از هاگهای موجود در بخش زیرین برگها انجام دهید، برای انجام این کار روشهای زیر را دنبال کنید:
- روی یک صفحه کاغذ سفید هاگها را گردآوری کنید.
- آنها را در داخل سینی بذر که شامل کمپوست بذر و قلمه است، بکارید.
- سینی بذر را برای تأمین رطوبت مورد نیازش با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید.
- صبر کنید تا سرخسها حدود 5/2 سانتیمتر رشد کنند.
- آنها را بیرون آورید و در داخل گلدانی که حاوی کمپوست است، بکارید (قطر گلدان 6 سانتیمتر باشد).
- از قرار دادن گیاه در معرض مستقیم نور خورشید خودداری کنید.
- برای آبیاری سرخسی که تازه کاشتهاید، میتوانید گلدان آن را روی بشقاب قرار دهید، سپس در داخل بشقاب آب بریزید.
از طریق تقسیم بوته
تقسیم بوته در بهار بهترین روش برای مبتدیهاست؛ برای انجام این کار کافی است که گیاه را کلاً از گلدان خارج کنید و آن را بااحتیاط به چند قسمت تقسیم کنید، سپس ریزوم را با استفاده از چاقوی تمیز و تیز ببرید. قسمتهایی که برش داده شده است، باید حاوی ریشه و ساقههای سالم باشند. در نهایت میتوانید این قسمتها را در گلدانهای مجزا بکارید.
سؤالات متداول
1) علت خشک شدن گیاه سرخس چیست؟
مهمترین علت خشک شدن گیاه سرخس را میتوان خشکی خاک و هوا دانست. برای جبران آن میبایست به تامین رطوبت گیاه و آبیاری منظم آن توجه بیشتری کرد.
2) مهمترین فواید گیاه سرخس را ذکر کنید؟
این گیاه علاوه بر خاصیت تصفیهکنندگی فواید دیگری مانند بهبود نفخ، درمان درد مفاصل و درد استخوان لگن مفید است.
3)علت به وجود آمدن لکهها روی برگهای سرخس چیست؟
ممکن است علت آن مواردی مانند بیمار شدن گیاه، غبارپاشی در زیر نور خورشید و کمبود رطوبت در محل نگهداری باشد.
نتیجهگیری
نگهداری سرخس آسان است به شرطی که بتوانید رطوبتی که میخواهد را برایش فراهم کنید. برای تأمین رطوبت آن از دستگاه بخور سرد، ساخت جزیره و غبارپاشی استفاده کنید. در غبارپاشی تمام اصول ذکرشده در این مقاله را رعایت کنید تا از نابودی گیاه جلوگیری کنید. این گیاه برای رشد ایدهآل به نور غیرمستقیم و متوسط نیازمند است؛ البته در نور کم و سایه هم میتواند رشد و نمو خوبی داشته باشد.
در صورت داشتن هرگونه سؤال درباره نگهداری سرخس میتوانید در بخش دیدگاه مطرح کنید، همچنین میتوانید که جهت خرید و اطلاع از قیمت گیاه سرخس با شماره تلفنهای موجود در سایت تیته تماس بگیرید.