امروزه نگهداری اریکا در منزل و محل کار به امری رایج تبدیل شده است زیرا از نظر ظاهری چشمگیر است. شاید این گیاه را با نخل کنتیا اشتباه بگیرید اما باید بگوییم این دو گیاه از نظر اندازه و تراکم برگها با یکدیگر فرق دارند. نخل اریکا در مقایسه با کنتیا کوچکتر و ظریفتر است. همچنین تراکم برگها نیز در آن بیشتر است. در جدول زیر میتوانید مشخصات کلی این گیاه را مشاهده کنید.
نامهای رایج | نخل اریکا، نخل بامبو، نخل پروانه، نخل عصای طلایی |
نام گیاهشناسی | Dypsis lutescens |
خانواده | Arecaceae |
زمان شکوفایی | تابستان |
رنگ گل | زرد کمرنگ |
مناطق بومی | ماداگاسکار |
اندازه بالغ | ارتفاع 8-15 فوت
|
برای اطلاع از قیمت و خرید گیاه اریکا میتوانید از قسمت دستهبندی سایت تیته کمک بگیرید.
شیوه آبیاری نخل اریکا
در نگهداری اریکا یکی از فاکتورهای مهمی که باید در نظر بگیرید، آبیاری است. آبیاری کم این گیاه سبب سوختن نوک برگهایش میشود. پس میتوانیم بگوییم که نخل اریکا به آبیاری منظم نیاز دارد. اما این سخن به این معنی نیست که بستر کاشت گیاه را خیس و غرقابی کنید؛ زیرا این امر سبب پوسیدگی ریشه گیاه میشود. آبیاری گیاه به حدی که خاک مرطوب شود کافی است.
نخل اریکا به املاح موجود در آب حساس است. احتمال دارد حاشیه و نوک برگها در اثر جذب این مواد بسوزد و اگر مقدار این املاح بیشتر باشد، ممکن است کل پهنه برگها آسیب ببیند؛ ازاینرو برای آبیاری از آبهای کم املاح استفاده کنید. برای این کار میتوانید از آبهای تصفیهشده یا جوشیده شده خنک استفاده کنید. برای آبیاری نخل اریکا از آبی ولرم همراه با مقدار کمی آبلیمو (به ازای نیم لیتر آب 2-3 قطره آبلیمو) استفاده کنید؛ زیرا این گیاه در خاک اسیدی رشد بهتری دارد.
برای تشخیص زمان درست آبیاری بهتر است در بین دو آبیاری، میزان رطوبت سطح خاک را چک کنید. برای این کار میتوانید نوک انگشتتان را بهاندازه 3-5 سانتیمتر در خاک گلدان فروببرید و اگر تا این مقدار عمق رویی خاک خشک بود، گیاه را آبیاری کنید.
نکته: نخل اریکا در زمان رشد (بهار و تابستان) نسبت به زمان استراحت (زمستان) نیاز به آبیاری بیشتری دارد.
نور مناسب برای نگهداری اریکا چگونه است؟
نور مناسب برای نگهداری اریکا، نور ملایم است ولی رشد گیاه در نورِ زیادِ غیرمستقیم نیز مطلوب است. برای این کار میتوانید از نخل اریکای خود در مجاورت پنجره شرقی-غربی مراقبت کنید. توجه کنید که اگر تابش نور به گیاه بهصورت مستقیم و از پشت شیشه باشد، ممکن است نوک و حاشیه برگها بسوزند. در مقابل عدم دریافت نور کافی موجب رنگپریدگی برگها و ریزش آنها میشود.
دمای مناسب برای نگهداری از اریکا چقدر است؟
دمای مناسب برای نگهداری از اریکا در محدوده 18 -30 درجه سانتیگراد است. در حالت کلی رشد اریکا در محیطهای گرم مطلوب است؛ زیرا منطقه بومی این گیاه، گرمسیر است. اما این به این معنی نیست که از گیاه در دمای خیلی بالا نگهداری کنید زیرا این امر سبب سوختگی برگها و ریزش آنها میشود؛ بنابراین از قرار دادن گیاه در نزدیک شوفاژ جدا خودداری کنید.
معرفی روشهای تأمین رطوبت در نگهداری اریکا
در نگهداری اریکا باید به فراهم کردن رطوبت هم بیندیشید؛ زیرا این گیاهان رطوبت دوست هستند و در محیطی که مرطوب و حارهای است به نحو مطلوبی رشد میکنند. برای اینکه رطوبت موردنیاز گیاه را فراهم کنید راهکارهای زیادی وجود دارد که در زیر به چند نمونه از آنها اشارهکردهایم:
- از روش غبار پاشی (اسپری آب روی برگ) استفاده کنید البته در انتها قطرات موجود روی برگها را با دستمال لطیف پاککنید تا از انتشار بیماریهای قارچی در گیاه جلوگیری کنید.
- برای گیاه نوعی جزیره درست کنید. برای این کار میتوانید در زیرگلدانی (بزرگتر از گلدان) سنگ درشت بریزید و گلدان حاوی اریکا را روی آن قرار دهید و سپس درون زیرگلدانی را از آب پرکنید. (ته گلدان با آب در تماس نباشد)
- کاسه آب را در کنار پنجره و در مجاورت گلدان قرار دهید؛ تا با تبخیر آن رطوبت موردنیاز گیاه تأمین شود.
- از دستگاه بخور سرد استفاده کنید. این دستگاهها آب سرد را به شکل پودری در محیط منتشر میکنند. شما میتوانید میزان فشار و فاصله غبار پاشی دستگاه به گیاه را دستی تنظیم کنید.
شرایط مناسب خاک برای نگهداری اریکا
خاک مناسب برای نخل اریکا باید سبک، غنی از مواد مغذی و کمی اسیدی باشد. همچنین از زهکشی مناسبی هم برخوردار باشد برای فراهم کردن خاک با زهکشی مناسب میتوانید موارد زیر را باهم ترکیب کنید.
- یک قسمت شن
- یک قسمت پیت موس
- یک قسمت خاکبرگ
- دو قسمت خاک مرغوب آماده کاشت
مشکلات رایج نخل اریکا چیست؟
در نگهداری اریکا باید نیاز گیاهتان را بشناسید و هر آنچه را که برای رشد و پرورش مطلوب خواستار است، برآورده کنید. سهلانگاری در میزان آبیاری، رطوبت رسانی و دریافت کافی نور ممکن است سبب ایجاد بیماریهایی در گیاه شود. در این بخش از گیالری به معرفی مشکلات رایج نخل اریکا خواهیم پرداخت.
بیماریهای رایج اریکا عبارتنداز:
- زرد شدن برگها
- سوختن نوک برگ
- عدم طراوت گیاه
- رشد علفی
- انتشار نقاط سیاهرنگ روی برگها و ساقهها
زرد شدن برگ
رایجترین مشکل در گیاهان آپارتمانی ازجمله اریکا، زرد شدن برگ است علت این امر میتواند عواملی مانند آبیاری نامنظم، آبیاری با املاح فراوان، فقر خاک و شوری خاک باشد. البته اگر با رشد برگ جدید برگهای پیشین گیاه زرد میشوند، دلیل اصلی این امر فقر خاک از مواد مغذی است. در این مواقع با کود دهی مشکل حل خواهد شد.
سوختن نوک برگها
این مشکل ممکن است در اثر عواملی مانند آبیاری کم، دریافت نور شدید، عدم تأمین رطوبت گیاه باشد. نحوه نگهداری اریکا را دوباره بررسی کنید تا علت این مشکل را شناسایی کنید.
پوسیدگی ریشه گیاه
زمانی که گیاه را بیشازحد مجاز آبیاری کنید بستر مناسبی برای پوسیدگی ریشه فراهم میشود. در این حالت بهتر است کیفیت زهکشی خاک را بررسی کنید و آبیاری را بهگونهای انجام ندهید که خاک خیس و غرقابی شود.
رشد علفی گیاه
یکی دیگر از مشکلات رایج گیاه اریکا، شل شدن ساقههای گیاه است. درواقع ساقهها خمیده میشوند و برگها جدید بافاصله از کنار هم رشد میکنند در این حالت میگوییم گیاه رشد علفی دارد. اصلیترین دلیل این موضوع میتواند عدم دریافت نور کافی در گیاه باشد. رشد علفی گیاه معمولاً در فصل زمستان رایجتر است.
سؤالات متداول
1) هر چند وقت یکبار باید اریکا را آبیاری کنم؟
آبیاری هفتگی برای نخل اریکا مناسب است. در بین دو آبیاری باید سطح خاک به اندازه (3-5 سانتی متر) خشک شود. در فصل زمستان ممکن است به دلیل کاهش دما و کاهش سرعت تبخیر، فاصله زمانی آبیاری گیاه به دو هفته یکبار هم افزایش پیدا کند.
2) علت بیحال شدن گیاه اریکا چیست؟
میتواند از آبیاری کم یا حتی آبیاری زیاد گیاه باشد. همچنین گرما یا سرمای زیاد در محیط هم در بیحال شدن گیاه دخالت دارد. با فراهم کردن شرایط محیطی مناسب از عدم طراوت گیاه جلوگیری کنید.
3) علت قهوهای شدن نوک برگهای اریکا چیست؟
زمانی که دمای محیط اطراف گیاه زیاد است و میزان رطوبت هم پایین است برگهای گیاه اریکا قهوهای میشود.
4) کود دهی اریکا در چه زمانی بهترین نتیجه را دارد؟
در زمان رشد گیاه تا شروع استراحت آن یعنی بهار تا اوایل پاییز کود دهی را انجام دهید. شما میتوانید ماهی یکبار با استفاده از کود مایع (نصف غلظت) غذای گیاهتان را تأمین کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله به بحث درباره نگهداری اریکا پرداختیم. در پایان میتوانیم اینگونه جمعبندی کنیم. برای مراقبت از اریکا باید عواملی مانند دفعات و مقدار آبیاری، زاویه دریافت نور، تأمین رطوبت، غنی بودن و زهکشی خاک را بررسی کنید. سهلانگاری در تأمین هرکدام از موارد ذکرشده در گیاه سبب بروز مشکلاتی مانند زرد شدن برگ، پوسیدگی ریشه، ریزش برگها، تغییر رنگ برگها و… میشود.
بعد از مطالعه این مقاله، در صورت داشتن هرگونه سؤالی در زمینه نگهداری اریکا میتوانید در بخش نظرات سایت تیته مطرح کنید.