چنانچه قصد آشنایی و کسب اطلاعات لازم در مورد نخلها و بهویژه نگهداری نخل مرداب را دارید، مطالعه این مقاله برای شما سودمند خواهد بود. نخلها یکی از شناختهشدهترین و گستردهترین خانوادههای گیاهی هستند. در حال حاضر، 181 جنس با حدود 2600 گونه شناخته شده است که بیشتر آنها به آبوهوا گرمسیری و نیمهگرمسیری محدود میشوند.
در دوران معاصر، نخل بهطور گستردهای در محوطهسازی استفاده میشود؛ بنابراین این گیاهان از نظر اقتصادی هم دارای اهمیت هستند. جالب است بدانید که در بسیاری از فرهنگها در گذشته، نخلها به دلیل اهمیتی که بهعنوان غذا داشتند، نماد پیروزی، صلح و باروری بودند. امروزه برای ساکنان مناطق سردتر، نخل نماد مناطق استوایی و تعطیلات است.
اگر بهدنبال ترکیبکردن اتمسفر خانه خود با حس آرامش سواحل گرمسیری هستید، ما گیاه همیشهسبز و جذاب نخل مرداب (نخل کوتوله، پنجهکلاغی) را به شما پیشنهاد میدهیم. برای دانستن صفر تا صد نگهداری نخل مرداب تا انتهای این مقاله در سایت تیته همراه ما باشید.
معرفی کلی گیاه نخل مرداب
از منظر علم گیاهشناسی نام این نخل کوچک Sabal minor و متعلق به خانواده Arecaceae است. از نامهای متداول این گیاه همیشهسبز میتوان به نخل مرداب، نخل پنجهکلاغی، نخل کوتوله و نخل ساقهآبی اشاره کرد.
این گونه بومی جنوب شرقی و جنوب مرکزی ایالات متحده و شمال شرقی مکزیک است. این گیاهان همیشه سبز هستند و از یک ساقه زیرزمینی رشد میکنند که ممکن است گاهی در نمونههای بالغ، بهویژه آنهایی که در خاک غرقاب رشد میکنند، روی زمین قابلمشاهده باشند.
هر نخل مرداب ممکن است 5 تا 10 برگ سبز تیره یا سبزآبی تولید کند. هر برگ خود از تعدادی برگچه تشکیل شده است که برگها به فرم پنکهای (fan-shaped) یا پنجهکلاغی دیده میشوند. نخل مرداب گیاهی با رشد آهسته است که ارتفاع آن به حدود 2 متر میرسد.
نخل مرداب در فصل تابستان گل میدهد؛ گلهای معطر کوچکی به رنگ زرد تا سفید. ساقههای گلدار بسیار بلند هستند و معمولاً فراتر از برگها گسترش مییابند. جالب است بدانید که نخل مرداب میوه هم میدهد آن هم از نوع خوراکی؛ یک میوه گرد کوچک به رنگ ارغوانی مایل به سیاه و طعمی شیرین. هر میوه فقط یک دانه دارد که از این دانهها برای تکثیر نخل مرداب استفاده میکنند.
شما میتوانید از این نخل زیبا بهصورت گروهی و در گلدانهای بزرگ برای زیبایی بیشتر فضای تراس یا گلخانه خود استفاده کنید.
شرایط نگهداری نخل مرداب
نخل مرداب یکی از مقاومترین گونههای نخل است که با فراهمکردن شرایط مطلوب آن میتوانید تا سالها از رشد و پرورش نخل مرداب زیبای خود لذت ببرید. در ادامه به بررسی شرایط مطلوب مراقبت از نخل مرداب میپردازیم.
نور موردنیاز برای نگهداری نخل مرداب
نخل مرداب برای رشد مطلوب خود نیاز به تابش نور غیرمستقیم خورشید دارد و در بعدازظهرهای گرم تابستان از کمی سایه نیز استقبال میکند. البته باید تعادل را حفظ کنیم و بدانیم که نور شدید باعث سوختگی برگها و نور کم باعث آهسته شدن رشد گیاه و کمپشت شدن آن میشود.
دما و رطوبت موردنیاز برای نگهداری نخل مرداب
اگرچه نخل مرداب یکی از مقاومترین گونههای نخل در برابر سرماست، اما برای نگهداری نخل مرداب خود لازم است یک محیط گرم و مرطوب با دمای 10-22 درجه سانتیگراد فراهم کنید.
توجه کنید که نخل مرداب هم مانند سایر گیاهان آپارتمانی تغییرات شدید دما را دوست ندارد و سرمای شدید میتواند باعث ازبینرفتن برگهای آن شود. توصیه میشود برای رشد بهتر نخل مرداب، هفتهای دو بار برگهای گیاه را گردگیری کنید و سپس مهپاشی انجام دهید.
نحوه آبیاری در نگهداری نخل مرداب
نکته جالب در مراقبت از نخل مرداب این است که این گیاه باتوجهبه زیستگاه اصلی خود در طبیعت عاشق آب فراوان است، بهنحویکه حتی میتوانید نخل مرداب را در آب نگهداری کنید. البته در صورت نگهداری نخل مرداب در آب هفتهای یکمرتبه آب آن را تعویض کنید.
همانطور که شما هم میتوانید حدس بزنید برای نگهداری نخل مرداب خود گلدانی را انتخاب کنید که زهکشی مناسبی نداشته باشد و بتواند حالت باتلاقی و مردابی را برای گیاه فراهم کند. میتوانید از یک زیرگلدانی استفاده کنید و داخل آن را با آب پر کنید.
پس تا اینجا متوجه شدیم که در نگهداری نخل مرداب نیاز به آب فراوان داریم و هرگز نباید اجازه دهیم که سطح خاک گلدان خشک شود؛ زیرا کمآبی دشمن نخل مرداب است و به این گیاه زیبا آسیب میزند. در فصل بهار و تابستان که هوا گرمتر است هر روز گیاه را آبیاری کنید. در فصل پاییز و زمستان میتوان آبیاری را به سه روز در هفته کاهش داد.
خاک و کود مناسب برای پرورش نخل مرداب
بهطورکلی نخل مرداب در انواع مختلفی از خاکها با PH متفاوت از قلیایی تا اسیدی توانایی رشد دارد، اما برای بهینهسازی رشد گیاه خود بهتر است خاک آن را کمی سنگین انتخاب کنید. برای این منظور ما ترکیب خاک با رس، لوم و شن را پیشنهاد میکنیم.
باتوجه به اینکه نخل مرداب خاکی با آب ایستاده و مرطوب را ترجیح میدهد؛ بنابراین خاک باید بهخوبی زهکشی شده، عمیق و حاوی مواد آلی فراوان باشد.
درصورتیکه خاک دارای مواد مغذی موردنیاز گیاه نباشد باید از کودهای مرغوب مناسب گیاه نخل استفاده کرد. بهترین زمان کود دهی گیاه فصل رویش آن یعنی بهار و تابستان است. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که اگر سایر شرایط موردنیاز رشد گیاه نخل مرداب (نور، دما، رطوبت، آبیاری و خاک مناسب) را فراهم کنید، این گیاه دارای رشد خوبی خواهدبود و نیاز به کود دهی نخواهد داشت.
نحوه تکثیر نخل مرداب
اگر در نگهداری نخل مرداب خود در مسیر درستی حرکت کرده باشید، قطعاً در طول این مسیر نیاز به تکثیر آن خواهید داشت. در ادامه به شرح دو روش تکثیر نخل مرداب میپردازیم.
تکثیر نخل مرداب از راه کاشت بذر (دانه)
بذرهای تازه بهسرعت جوانه میزنند و باید در سال بعد پیوند شوند. برای جوانه زدن سریع و رشد بهتر، بذرها را بهمحض رسیدن بکارید و ظرف را در یک جای گرم و مرطوب یا گلخانه قرار دهید. بذرها حدود 2 تا 3 ماه به زمان نیاز دارند تا جوانه بزنند.
همچنین میتوانید قبل از کاشت بذرها را به مدت 24 ساعت در آب گرم خیس کنید تا زمان جوانهزنی آنها کوتاهتر شود. اجازه دهید نهالها بهاندازهای بزرگ شوند که بتوان آنها را در دست گرفت و سپس آنها را به گلدانهای جداگانه پیوند بزنید.
نهالها را میتوان در اواخر بهار یا اوایل فصل تابستان درون گلدان کاشت؛ به گفته متخصصان باغبانی در دو سال اول رشد باید آنها را بهخوبی آبیاری کرد. از آنجاییکه تکثیر از طریق جوانهزدن بذر یک روند طولانی است، توصیه میشود گیاهانی را که قبلاً در نهالستانها یا گلخانهها کاشته شدهاند خریداری کنید.
تکثیر نخل مرداب از راه قلمهزدن ساقه
این روش ساده در اکثر موارد با موفقیت همراه است. برای تکثیر نخل مرداب از راه قلمهزدن، یکی از ساقههای گیاه با طول حداقل 10 سانتیمتر را انتخاب کنید و آن را بهآرامی از گیاه اصلی جدا کنید.
حال برگهای سر ساقه را کمی کوتاه و هرس کنید. اکنون نیاز به یک ظرف پرشده از آب خنک دارید تا سر ساقه نخل مرداب خود را برای ریشهزنی درون آن قرار دهید. توجه داشته باشید که ساقه نخل مرداب از قسمت انتهای خود (که فاقد برگ است) قادر به ریشهزنی نمیباشد.
پس از اینکه ساقه نخل مرداب ریشه زد آن را به یک خاک مغذی و سبک انتقال دهید و مرتب آبیاری کنید تا ریشه درون خاک کاملاً مستقر شود، اکنون شما یک گلدان جدید نخل مرداب دارید.
نحوه هرس کردن نخل مرداب
بهطورکلی در هرس کردن نخل مرداب همیشه باید محتاط باشید و از هرس کردن بیش از اندازه آن بپرهیزید. این گیاه حداکثر به دو بار هرس کردن در سال نیاز دارد. برای هرس کردن نخل مرداب تنها کافی است برگهای مرده یا قهوهای شده را با یک وسیله نوکتیز، نزدیک به ساقه، اما بدون آسیب رساندن به آن جدا کنید.
بیماری و آفات رایج در نگهداری نخل مرداب
این گونه نخل میتواند تحتتأثیر کنههای عنکبوتی، لکههای کاذب، حشرات فلس، لکههای قارچی و کمبود منگنز قرار بگیرد. البته باید بگوییم این گیاه بهطورکلی نسبت به بیماریها و آفات رایج مقاوم است. همچنین ممکن است گاهی اوقات به عفونتهای قارچی مبتلا شود که میتوان از یک قارچکش مناسب برای درمان استفاده کرد.
گیاه نخل مرداب به مواد شیمیایی حساس است و اگر در معرض اسپریهای آئروسل قرار بگیرد آسیب میبیند. اگر نیاز به درمان آن با حشرهکش دارید، مطمئن شوید که آنچه استفاده میکنید برای گیاه شما مناسب است.
مشکلات رایج در نگهداری نخل مرداب
هنگام نگهداری نخل مرداب مانند هر گیاه آپارتمانی دیگر ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید. در این مقاله سعی کردیم به تعدادی از متداولترین مشکلات نخل مرداب و روش مقابله با آنها بپردازیم.
همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم نخل مرداب یک گیاه همیشه سبز است و انتظار داریم که برگهای این گیاه جذاب، رنگ سبز درخشان خود را در تمام طول سال حفظ کنند. اما ممکن است شما با برگهایی به رنگ زرد در گلدان خود برخورد کنید و از خودتان بپرسید که علت زرد شدن برگ نخل مرداب شما چیست؟ در چنین شرایطی ابتدا برگهای زرد را از گلدان خود جدا کنید؛ زیرا متأسفانه دوباره به سبز تغییر رنگ نخواهند داد. اما نگران نباشید راهحل ساده است. گیاه خود را باید از دو جهت بررسی کنید؛ آبیاری بیش از حد، مغذی بودن خاک گیاه از نظر موادی مانند نیتروژن، منگنز یا منیزیم.
بهتر است بدانید که کمآبی منجر به قهوهای شدن برگهای نخل مرداب شما میشود. اگر گیاه آب کافی دریافت نکند یا رطوبت هوا خیلی کم باشد، نوک برگها قهوهای میشوند. املاح ممکن است از کودهای حلشده در آب یا از مواد معدنی موجود در خود آب به دست آیند. نمکهای اضافی توسط گیاه جذب میشوند و در نوک برگها رسوب میکنند و باعث سوختگی و قهوهای شدن آن میشوند. برای درمان این مشکل آبیاری گیاه را بیشتر کنید. مهپاشی روزانه در فصل بهار و تابستان را هم فراموش نکنید. همچنین میتوانید از آب جوشیده سرد استفاده کنید.
در فصلهای سرد سال ممکن است شاهد خشکشدن برگهای نخل مرداب خود باشید. علت این امر پایین آمدن دمای محیط به کمتر از 10 درجه سانتیگراد است. توصیه میکنیم این گیاه گرمسیری را به محیطی گرمتر انتقال دهید.
سؤالات متداول
1) مضرات نگهداری نخل مرداب در خانه چیست؟
شایعاتی مبنی بر سرطانزا بودن این گیاه مطرح است. عدهای هم معتقد هستند که منجر به بیماری ام اس یا آلزایمر میشود. باید بگوییم هیچ پژوهش یا سند علمی معتبری در این زمینه وجود ندارد و این گیاه هم مانند سایر گیاهان با تصفیه هوا و کاهش آلودگی آن، یکی از عوامل ضدسرطان محسوب میشود.
2) خواص نخل مرداب در خانه چیست؟
علاوه بر زیبایی این گیاه، گفته میشود که این گیاه برای بومیان آمریکا مصارف سنتی بسیاری داشته است. بهعنوان یک گیاه دارویی؛ برای درمان سوزش چشم، فشارخون بالا و همچنین بیماریهای کلیوی مصرف داشته است.
3) آیا کاشت نخل مرداب در شیشه امکانپذیر است؟
بله. اما توجه کنید که ساقهها بیرون از آب باشند. لازم به ذکر است رشد گیاه نخل مرداب در آب آهستهتر از رشد این گیاه در خاک است.
جمعبندی در مورد نگهداری نخل مرداب
نخل مرداب یکی از گیاهان آپارتمانی جذاب است. در این مقاله تلاش کردیم هر نکتهای که ممکن است برای نگهداری نخل مرداب در خانه خود به آن نیاز پیدا کنید را گردآوری و ارائه کنیم. برای حفاظت از این گیاه همیشه سبز به نور کامل خورشید اما غیرمستقیم، آب و رطوبت کافی نیاز دارید. همانطور که در بالاتر هم اشاره کردیم میتوانید این گیاه را علاوه بر خاک در آب هم نگهداری کنید و از زیبایی آن لذت ببرید.
همراهان فهیم سایت تیته جهت مصارف دارویی این گیاه حتماً با یک کارشناس گیاهپزشکی مشورت کنید. در ارتباط با نگهداری از نخل مرداب چنانچه سؤال یا تجربهای دارید خواهشمندیم با ما و سایر علاقهمندان به این گیاه زیبا در بخش نظرات سایت تیته به اشتراک بگذارید. کارشناسان ما دراسرعوقت پاسخگو خواهند بود.