برای اینکه بتوانید در نگهداری گل کاغذی عملکرد موفقیتآمیزی داشته باشید، باید با اصول نگهداری از آن آشنا باشید؛ اما بیاید قبل از هر چیزی با خود گیاه آشنا شویم. ظرافت و نازکی در کاسبرگهای این گیاه بسیار شبیه به کاغذ است؛ برای همین به آن گل کاغذی میگویند. نام این گل در زبان انگلیسی Bougainvillea است. این گیاه بومی جنگلهای بارانی برزیل، پرو و جنوب آرژانتین است. گیاهان بوگنویل به علت داشتن گلهای زیبا محبوب هستند. انواع رنگهای گل کاغذی شامل مواردی مانند: قرمز، صورتی، نارنجی، سفید، زرد، بنفش و سرخابی است. این گلها روی شاخههایی به طول 45 تا 50 سانتیمتر ظاهر میشوند.
نگهداری گل کاغذی در حیاط (فضای باز) و هم در داخل خانه به سهولت امکانپذیر است. جالب اینجاست که با هرس اصولی این گیاه، شما میتوانید به شکل بنسای هم از آن نگهداری کنید. اگر به خوبی از عهده مراقبت گل کاغذی برآیید، میتوانید در اکثر فصلهای سال شاهد گلدهی آن باشید. برای اینکه با المانهای اصلی در فرایند نگهداری گل کاغذی آشنا شوید تا انتهای این مقاله از تیته همراه ما باشید.
نگهداری گل کاغذی در یک نگاه
فاکتورهای مهمی در نگهداری گل کاغذی وجود دارند. این فاکتورها عبارتاند از: نور، خاک، آبیاری، تغذیه و … . در بخش ابتدایی میخواهیم یک نمای کلی از شناسنامه گیاه و نحوه نگهداری از آن در اختیار شما بگذاریم.
نام گیاهشناسی | بوگنویل |
نام متداول | گل کاغذی |
نوع گیاه | درختچه چندساله |
اندازه بالغ | ارتفاع 60 تا 182 سانتیمتر(در داخل خانه) |
نور مناسب | دریافت آفتاب کامل حداقل برای 6 ساعت |
نوع خاک | مرطوب اما خوب زهکشی شده |
pH خاک | کمی اسیدی |
زمان شکوفایی | بهار، تابستان، پاییز |
رنگ گل | صورتی، بنفش، قرمز، زرد |
مناطق سختی | 9–11 (USDA) |
منطقه بومی | آمریکای جنوبی |
سمیت | سمی خفیف برای حیوانات خانگی |
نور مناسب برای نگهداری گل کاغذی چگونه است؟
گل کاغذی برای رشد و شکوفایی هر روز حداقل به مدت 5-6 ساعت به نور خورشید نیاز دارد. کمبود نور مهمترین علت گل ندادن درخت گل کاغذی است. نگهداری گل کاغذی در خانه در پشت پنجره جنوبی/ غربی به خوبی امکانپذیر است. این مکان از نور غیرمستقیم و روشن خورشید برخوردار است. نور مستقیم و صبحگاهی خورشید هم برای تسریع روند گلدهی گیاه مؤثر است. منتهی از قرار دادن گیاه در معرض نور مستقیم و شدید (ظهرگاهی) خودداری کنید؛ زیرا سبب سوختن برگهای گیاه میشود.
هشدار: اگر نور کافی به گل کاغذی نرسد، علاوه بر توقف روند گلدهی، ممکن است گیاه با رشد علفی هم روبرو شود.
یادآوری: گیاه را هر چند روز یکبار بچرخانید تا به تمام بخشهای آن نور برسد.
آبیاری گیاهان گل کاغذی چگونه است؟
با توجه به اینکه گیاهان گل کاغذی بومی مناطق بارانی و حاصلخیز هستند؛ بنابراین باید در زمان نگهداری گل کاغذی به آبیاری آن توجه زیادی کنید. چیزی که واضح است نحوه آبیاری شماست که در میزان گلدهی گل کاغذی تأثیر میگذارد.
بهترین زمان آبیاری گیاه وقتی است که خاک آن به اندازه 2 سانتیمتر خشک شده باشد. میزان آبیاری را تا جایی انجام دهید که آب از سوراخهای ته گلدان خارج شود، سپس آب جمع شده در زیرگلدانی را بیرون بریزید. در این روش آسیبی هم به گلدهی گیاه نخواهد رسید. فراموش نکنید که هرگونه آبیاری زیاد یا کم میتواند سبب شوک در گیاه و قطع روند گلدهی در آن شود.
رطوبت مورد نیاز گیاه گل کاغذی
گیاه گل کاغذی برای رشد و گلدهی نیاز به رطوبت چندانی ندارد و رطوبت موجود در محیط برای این گیاه کافی است. در طول نگهداری گل کاغذی استفاده از تکنیکهایی مانند غبارپاشی و ساخت جزیره برای این گیاه توصیه نمیشود.
تغذیه و کود دهی گیاه گل کاغذی
یکی از اصول مهم در نگهداری گل کاغذی انجام کود دهی و تغذیه گیاه در بازه زمانی منظم (هر دو هفته یکبار) است. این گیاه ریشه ضعیفی دارد برای تقویت آن میتوانید از کودهایی که حاوی عنصرهای ریز مانند آهن هستند، استفاده کنید. برای اینکه میزان گلدهی گیاه را هم افزایش دهید، بهتر است در فصل رشد از کودهایی مانند: فسفر و کود کریستالون مایع استفاده کنید.
هشدار: هرگز برای افزایش گلدهی این گیاه، در مصرف کود کامل و کودهای حاوی نیتروژن بالا زیادهروی نکنید؛ این کار سبب سوختگی و شوک در گیاه میشود.
دمای مناسب در زمان نگهداری گل کاغذی
بهترین دمای نگهداری گل کاغذی در محدوده 15-21 درجه سانتیگراد است. البته گل کاغذی مقاومت خوبی در برابر تغییرات دمایی دارد؛ اما برای اینکه رشد بهینه را تجربه کند باید به رنج دمایی آن توجه کنید. بهخصوص نحوه نگهداری گل کاغذی در زمستان بسیار مهم است. در این فصل که دمای محیط کاهش مییابد، اگر گیاه در باغچه نگهداری میشود، بهتر است جابجایی گل کاغذی به داخل خانه انجام شود. و اگرنه باید گیاه را با پارچه ضخیم بپوشانید؛ زیرا ممکن است دچار سرمازدگی شود.
یادآوری: اگر بعد از جابجایی گل کاغذی با مشکل ریزش برگهای سبز این گیاه مواجه شدید، نگران نباشید. گیاه بعد از عادت به شرایط جدید دوباره شاداب خواهد شد.
ویژگیهای خاک مناسب گل کاغذی
گیاه بوگنویل یا گل کاغذی به یک خاک لومی با مقدار زیادی مواد آلی در آن نیاز دارد. علاوه بر آن خاک مناسب گل کاغذی باید غنی، سبک، زهکشی شده و کمی اسیدی باشد. پیاچ خاک در محدوده 5.5-6 برای رشد و گلدهی این گیاه مناسب است. برای اینکه خاک گیاه را مغذی کنید میتوانید آن را با کمپوست ترکیب کنید.
معرفی مشکلات رایج در گل کاغذی
ممکن است در زمان نگهداری گل کاغذی با مشکلاتی هم روبرو شوید. در این بخش میخواهیم به معرفی این مشکلات، علائم و راهکارهای درمانی آنها بپردازیم.
این مشکلات عبارتاند از:
- لکه برگی
- کلروز
- پوسیدگی ریشه
- کمبود مواد مغذی
لکه برگی
گل کاغذی به لکههای قارچی و باکتریایی روی برگ حساس است. لکههای قهوهای مایل به قرمز که روی برگها ظاهر میشوند، معمولاً ابتدا روی شاخ و برگهای جدید ایجاد میشوند، سپس سایر قسمتهای گیاه را درگیر میکنند و درنهایت رشد گیاه را متوقف میکنند.
هرس برای افزایش گردش هوا در میان درخت کاغذی مفید است. در اولین نشانه عفونت، باید برگها و شاخههای آلوده را جداسازی کنید تا از گسترش عفونت جلوگیری شود. قارچکش میتواند گسترش عفونت را به حداقل برساند.
کلروز
کلروز باعث زردی در برگهای گیاه میشود که معمولاً به دلیل کمبود آهن یا منیزیم است. این بیماری ممکن است به برگها یا ریشههای گیاه حمله کند. علائم شامل برگهای سبز کمرنگ با رگبرگهای تیره و شاخ و برگ زرد است. میتوان آن را با افزایش اسیدینه خاک با سولفات آهن یا سولفات آلومینیوم کنترل کرد. درمان دیگر شامل استفاده از 1 تا 2 قاشق چایخوری نمک اپسوم رقیقشده در 3.5 لیتر آب است.
پوسیدگی ریشه
پوسیدگی ریشه میتواند باعث کلروز، توقف رشد و پژمردگی شود. این بیماری معمولاً توسط قارچهایی مانند Rhizoctonia، Pythium یا Phytophthora ایجاد میشود. این قارچها ریشههای گل کاغذی را آلوده میکند و باعث پوسیدگی و اختلال در عملکرد آن میشوند. آبیاری بیشازحد یا کاشت گل کاغذی در خاک سنگین با زهکشی ضعیف از عوامل مهم پوسیدگی ریشه است. مراقبت مناسب از گیاه و استفاده از قارچکش در طول کاشت میتواند احتمال عفونت را کاهش دهد.
کمبود مواد مغذی
اگر شاخه یا برگ گل کاغذی به رنگ سبز کمرنگ یا برگهای مایل به قرمز تغییر پیدا میکند، ممکن است مقادیر کافی مواد مغذی دریافت نکرده باشد. رنگ ارغوانی در برگها نشاندهنده کمبود فسفر است. استفاده از یک کود متعادل، طبق دستورالعمل سازنده میتواند از کمبود مواد مغذی پیشگیری کند.
سؤالات متداول
1) برای احیای گل کاغذی خشک شده چه کنیم؟
ابتدا علت خشک شدن گیاه را شناسایی کنید، سپس درصدد جبران آن برآیید. عواملی مانند: آبیاری نامناسب، نور زیاد، آفات برگها و عدم تعویض خاک در خشک شدن گیاه مؤثر است.
2) چرا برگهای گل کاغذی میریزند؟
از شایعترین دلایلی که این گیاهان برگهای خود را از دست میدهند، کاهش دمای محیط و آبیاری بیشازحد است.
3) چرا برگهای گل کاغذی زرد میشوند؟
آبیاری زیاد یا کم، نور ضعیف، شوک پیوند، آفات، تغییرات دمایی و کمبود مواد مغذی از شایعترین دلایل زرد شدن برگهای گل کاغذی هستند.
نتیجهگیری
در جمع بندی این مقاله میتوانیم بگوییم که نگهداری گل کاغذی به عواملی مانند نور کافی، آبیاری منظم، تغذیه رسانی صحیح و دمای مناسب بستگی دارد. اگر از این گیاه در خانه نگهداری می کنید، بهتر است آن را در پشت پنجره جنوبی/ غربی قرار دهید. نور نقش اساسی را در میزان گلدهی گیاه دارد.
برای پرسش سؤالهایتان در زمینه نگهداری گل کاغذی به بخش دیدگاه در پایین همین صفحه مراجعه کنید.