گیاه آپارتمانی, گیاه و گلدان, مقالات تیته, نگهداری گیاه

نکات مهم در مورد نگهداری گیاه شفلرا

شرایط نگهداری از گیاه شفلرا

گیاه شفلرا یکی از گیاهان زیبای آپارتمانی است که با وجود آسان بودن شرایط نگهداری گیاه شفلرا باید به دقت از آن مراقبت شود. سازگاری این گیاه با محیط زیاد است، در نتیجه می‌توان به راحتی از این گیاه در خانه نگهداری کرد. شفلرا برگ‌های چتری زیبایی دارد که بعضی از انواع این گیاه برگ-‌های ابلق دارند. مدل‌های کوتاه قامت این گیاه را می‌توان از طریق پیوند و هرس تبدیل به بونسای کرد.
برای آشنایی بیشتر با این گیاه آپارتمانی، با ما در ادامه این مطلب از سایت گل و گیاه تی‌ته همراه باشید.

آشنایی با خانوداه گیاه شفلرا

گل زیبای شفلرا بومی کشور استرالیا و از خانواده اریکاسه است. این گیاه در زادگاه اصلی خود و در هوای آزاد می‌تواند تا ۳ متر رشد کند. شفلرا بر عکس بقیه گیاهان زینتی فقط یک شاخه دارد و شاخه‌های دیگر همگی از این شاخه رشد می‌کنند.

 

انواع گیاه شفلرا

گیاه شفلرا در یک تقسیم‌بندی به دو نوع شفلرا اکتینوفیلا و شفلا اربوریکولا تقسیم می‌شود. شفلرا اکتینوفیلا، برگ‌هایی به شکل لوزی دارد و مشهورترین نوع شفلرا است. برگ‌های این گیاه می‌توانند حتی تا ۱۵ سانتیمتر رشد کنند. نوع دیگر این گیاه، شفلرا اربوریکولا است که رشد برگ‌های آن به صورت انبوه است.
در یک تقسیم‌بندی جزئی‌تر، بعضی دیگر از انواع گیاه شفلرا را در این مقاله معرفی می‌کنیم:

  • شفلرا آلپین
  • شفلرا پتیت
  • شفلرا استرالیایی
  • شفلرا طلای سبز
  • شفلرا ترینت
  • شفلرا جینین

شرایط و روش نگهداری از گیاه شفلرا

شرایط نگهداری گیاه شفلرا

با نگهداری شفلرا در فضای باز مانند باغ یا باغچه، این گیاه شکوفه‌های سفید و صورتی می‌دهد ولی امکان گل دادن این گیاه در فضای بسته و آپارتمان وجود ندارد. در فصول گرم بهتر است این گیاه را هفته‌ایی یک بار آبپاشی کنید. با آبپاشی برگ‌های این گیاه همیشه تمیز می‌ماند و رطوبت مورد نیاز آن حفظ می‌شود. ولی بعد از آبپاشی حتماً برگ‌های گیاه را با دستمال تمیز کنید. برگ-‌های این گیاه در صورت کمبود مواد مغذی زرد و کمرنگ می‌شوند که این مشکل با استفاده از کود‌های محلول که مخصوص گیاهان زینتی است، برطرف می‌شود.

 

نحوه آبیاری صحیح شفلرا

خاک شفلرا باید همیشه مرطوب نگه داشته شود. این گیاه در فصل تابستان به هفته‌ایی دو بار و در فصول سرد به ۷ الی ۱۰ روز یک بار آبیاری نیاز دارد. یکی از نکات مهم در مورد آبیاری شفلرا این است که این گیاه در برابر آبیاری زیاد حساس است و برگ‌های آن دچار ریزش می‌شوند. برگ‌های شفلرا در برابر تنش شدید کم آبی آویزان می‌شوند که در این حالت می‌توان به مدت ۵ دقیقه گیاه را در یک تشت آب قرار داد. خاک شفلرا باید در بین دو آبیاری نیمه خشک باشد.

 

نور لازم برای نگهداری گیاه شفلرا

نور غیر مستقیم خورشید بهترین نور برای نگهداری از گیاه شفلرا است. نور بیش از حد موجب سوختن برگ‌ها و کمبود نور موجب زرد شدن برگ‌های این گیاه می‌شود. بهترین پنجره برای قرار دادن این گیاه پنجره شرقی-غربی است. در صورتی که نوع ابلق گیاه شفلرا نور کافی دریافت نکند، برگ‌های آن ریزش پیدا می‌کند و در این حالت گیاه باید به اتاق پرنورتری انتقال داده شود.

 

رطوبت مورد نیاز برای رشد شفلرا

هر اندازه محیط نگهداری گیاه شفلرا به زادگاهش شبیه‌تر باشد، این گیاه سرحال‌تر خواهد بود. با توجه به این که شفلرا به نواحی گرمسیری تعلق دارد، نیازمند رطوبت متوسط است. رطوبت مورد نیاز این گیاه ۴۰ تا ۵۰ درصد است و برای تأمین رطوبت بیشتر می‌توان در هفته دو بار اطراف این گیاه را آبپاشی کرد.

 

مناسب‌ترین دما برای نگهداری گیاه شفلرا

بهترین دما برای گیاه آپارتمانی شفلرا دمایی بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است. اگر دمای هوا بیشتر یا کمتر از این مقدار باشد، برگ‌های این گیاه شروع به ریزش می‌کند. ساقه‌های گیاه شفلرا در دمای بیشتر از ۲۷ درجه بیش از حد رشد می‌کند و بعد از مدتی کج می‌شود. برای مراقبت بیشتر شفلرا بهتر است در فصل زمستان از کنار پنجره‌های سرد دور نگه داشته شود.

تکثیر گیاه شفلرا

روش‌های تکثیر گیاه شفلرا

گیاه آپارتمانی شفلرا را می‌توان به سه روش زیر تکثیر کرد:

  • تکثیر از طریق کاشت بذر
  • تکثیر از طریق قلمه زدن
  • تکثیر از طریق خواباندن ریشه‌ها

تکثیر از طریق کاشت بذر

در این روش باید بذر‌ها را به صورت پراکنده در خاک حاوی کمپوست در دمای ۲۰ درجه کاشت. هنگامی که طول این جوانه‌ها به ۴ سانتیمتر رسید، آن‌ها را درآورید و به صورت جداگانه در گلدانی که حاوی کمپوست هست بکارید. سپس گلدان را در مکانی که نور مناسب دارد، قرار دهید.

تکثیر از طریق قلمه زنی

در این روش ابتدا قلمه‌هایی به اندازه ۸ تا ۱۰ سانتیمتر از گیاه اصلی جدا کنید و سپس انتهای آن‌ها را در پودری که حاوی هورمون ریشه زایی است فرو ببرید و در نهایت آن‌ها را در گلدان حاوی کمپوست بکارید. قلمه‌ها باید دور از نور مستقیم خورشید در دمای ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد قرار داده شوند. برای حفظ رطوبت روی آن‌ها را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید ولی بعد از ریشه زدن قلمه، کیسه پلاستیکی را از روی آن بردارید. سپس دوباره گیاه را به گلدانی که قطر دهانه آن ۱۳ سانتیمتر است انتقال دهید.

خاک مناسب برای نگهداری شفلرا

خاک مناسب برای شفلرا خاکی زهکشی شده و سبک است تا آب اضافه بتواند از آن خارج شود. به طور کلی خاک کوکوپیت بهترین خاک برای نگهداری از گیاه شفلرا است. این خاک از ترکیب کود آماده و خاک به دست می‌آید.

تعویض گلدان شفلرا

مناسب‌ترین زمان برای تعویض گلدان گیاه آپارتمانی شفلرا، اوایل بهار یا اواخر زمستان است. در صورتی که قصد عوض کردن گلدان را ندارید، می‌توانید هر سال سطح خاک را با خاک جدید عوض کنید.

کود دهی به شفلرا

کود‌های محلول در آب کود‌های مناسبی برای شفلرا هستند و بهتر است ماهی یک بار در فصول رشد این گیاه با ۲۰-۲۰-۲۰ کوددهی شود.
شناخت بیماری، آفات و مشکلات شفلرا
در این بخش با مشکلات عمده گیاه آپارتمانی شفلرا آشنا می‌شویم:

 

  • ریختن برگ گیاه شفلرا
  • به وجود آمدن زخم‌های پنبه‌ایی‌مانند روی برگ گیاه
  • وجود لکه‌های ریز قهوه‌ایی روی ساقه‌ها و زیر برگ‌ها
  • وجود تار عنکبوت روی برگ‌ها
  • قارچ پیتیوم
  • سفیدک پودری

روش‌های درمان شفلرا

ایجاد شدن لکه‌های ریز قهوه‌ایی روی برگ و ساقه این گیاه به خاطر حشره شپشک سپردار است. برای از بین‌بردن این آفت باید از سموم مخصوص حشره کش استفاده کرد. سفیدک پودری هم نوعی بیماری قارچی است که موجب به وجود آمدن پودری سفید رنگ روی برگ‌های این گیاه می‌-شود. این بیماری به خاطر رطوبت بیش از حد ایجاد می‌شود و موجب ضعیف شدن گیاه می‌شود. درمان این بیماری هم استفاده از قارچ کش است.

 

سؤالات متداول در مورد نگهداری گیاه شفلرا

۱. دلیل پژمرده شدن گیاه شفلرا چیست؟

این گیاه در اثر نور و گرمای زیاد یا آبیاری کم پژمرده می‌شود.

 

۲. آیا آفتاب شدید برای شفلرا ضرر دارد؟

بله. آفتاب شدید موجب سوختگی برگ این گیاه می‌شود.

 

۳. علت رنگ پریدگی برگ در شفلرا چیست؟

اگر مواد غذایی موجود در خاک کم باشد، برگ‌ها دچار رنگ پریدگی می‌شوند.

 

جمع‌بندی

بهتر است چند هفته یک بار برگ‌های این گیاه با دستمال مرطوب تمیز شود تا برگ‌ها بتوانند به درستی تنفس کنند و شاداب باشند. زیرا ممکن است روی این برگ‌ها با گرد و غبار پوشیده شود و جلوی تنفس آن‌ها را بگیرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اصول نگهداری گیاه شفلرا می‌توانید سایر مقالات مرتبط با این گیاه را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *