گیاه پاچیرا در میان مردم چین به درخت پول یا درخت خوش شانسی معروف است. چینیها بر این باورند که با نگهداری از گیاه پاچیرا در منزل، شانس همیشه همراه انسان خواهد بود. این گیاه بومی آمریکای مرکزی و همچنین شرق آسیاست. این گیاه رشد بسیار سریعی دارد و نگهداری از آن کار راحتی است و به همین دلیل یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی محسوب میشود. گیاه پاچیرا به خاطر مقاومت بالا و سازگاری زیادی که با شرایط محیطی دارد، حتی در خانههای کم نور هم قابلیت نگهداری دارد.
خانواده گیاه پاچیرا
پاچیرا گیاه بسیار زیبایی است و از گیاهان صادراتی معروف کشور تایوان به شمار میآید. این گیاه برگهایی به رنگ سبز پررنگ و کشیده و ساقهایی بلند و صاف دارد. برای زیبایی بیشتر این گیاه میتوان ساقههای آن را به هم بافت. گیاه پاچیرا مانند بامبو، با توجه به نظریه فنگ شویی میتواند به صاحب خود شانس و ثروت را هدیه کند؛ علاوه بر این مناسبترین گیاه برای تصفیه هوا و همچنین از بین بردن استرس است. به همین دلیل ذهن را آرام میکند و میتواند فشارهای عصبی را تا حدی کاهش دهد.
نحوه آبیاری گیاه پاچیرا
بهترین زمان برای آبیاری گیاه پاچیرا زمانی است که خاک این گیاه نیمه خشک باشد. به طور کلی این گیاه به آبیاری زیاد، نیازی ندارد و آبیاری بیش از اندازه موجب میشود نوک برگهای این گیاه زرد و سیاه شوند. یکی از نکات مهم در مورد نگهداری پاچیرا این است که در موقع آبیاری باید دقت داشته باشید تا آب روی ساقه این گیاه نریزد؛ زیرا ممکن است موجب پوسیده شدن ساقه شود. این گیاه در فصل زمستان به خاطر سرد بودن هوا و نور کم، به ده روز یک بار آب نیاز دارد ولی در فصول گرم بهتر است هفتهای یک بار آبیاری شود.
نور مناسب پاچیرا
گیاه پاچیرا در برابر نور کم تا حدی مقاوم است و میتواند در نیمه سایه هم رشد خوبی داشته باشد. در حقیقت میتوان گفت این گیاه به نور متوسطی نیاز دارد و حتی اگر دو تا سه روز فقط در سایه باشد، مشکلی برای این گیاه ایجاد نمیشود. پاچیرا به هیچ عنوان نباید در معرض مستقیم نور خورشید قرار بگیرد. به طور کلی بهترین نور برای پاچیرا نور غیر مستقیم و مداوم و نزدیک به پنجره شمالی یا غربی است.
رطوبت لازم برای گیاه پاچیرا
برای نگهداری از گیاه پاچیرا، رطوبت این گیاه باید تامین شود. به طور کلی پاچیرا نسبت به رطوبت حساس است و به طور متوسط به رطوبت 50 درصد نیاز دارد. با قرار دادن یک زیرگلدانی در زیر گلدان که شامل آب و سنگریزه است، میتوان رطوبت مورد نیاز گیاه پاچیرا را تامین کرد. همزمان با تبخیر شدن آب، رطوبت مورد نیاز به گلدان میرسد. نکته قابل توجه این است که ریشه گلدان نباید در تماس مستقیم با آب باشد، زیرا ممکن است پوسیده شود.
دمای مناسب محیط برای نگهدای از گیاه پاچیرا
مناسبترین دما برای گیاه پاچیرا، دمایی بین 15 تا 25 درجه سانتیگراد است. در صورتی که دمای محیط بیشتر از این باشد، این گیاه به رطوبت بیشتری نیاز خواهد داشت. پاچیرا در برابر گرما یا سرمای بیش از اندازه آسیب میبیند. با توجه به این که این گیاه در فصل زمستان به خواب زمستانی فرو میرود، بهتر است دمای محیط برای این گیاه در زمستان به اندازه کافی باشد.
روش تکثیر گیاه پاچیرا
گیاه پاچیرا با دو روش قلمه زدن و کاشت بذر قابل تکثیر است. برای تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر، باید ابتدا بذرهای پاچیرا را به مدت 24 الی 48 ساعت در آب ولرم خیس کرد و سپس آنها را در خاکی نرم به عمق یک سانتیمتر کاشت. در مرحله بعد باید روی گلدان را یک پلاستیک پوشاند و گلدان را در محیطی با دمای 24 درجه سانتیگراد قرار داد تا جوانه بزند. بعد از جوانه زدن باید کیسه پلاستیکی را از روی گلدان برداشت و گلدان را در کنار پنجره قرار داد.
بهترین زمان برای تکثیر پاچیرا از راه قلمه زنی، تابستان است. باید قلمههایی به اندازه 10 تا 15 سانتیمتراز ساقه تهیه کرد و خیلی سریع آنها را در آب یا خاک گذاشت. بعد از گذاشتن قلمهها در آب و بعد از این که ریشه زدند، باید آنها را در جایی گرم و در معرض نور غیر مستقیم خورشید قرار داد. بعد از این که ریشهها به اندازه کافی رشد کردند، باید ته آنها را در پودر هورمون ریشه زایی قرار داد و سپس در خاک مناسب کاشت. البته میتوان قلمهها را مستقیم در خاک کاشت ولی اگر اول در آب قرار بگیرند، نتیجه کاشت بهتر میشود.
خاک مناسب و شرایط تعویض گلدان پاچیرا
برای نگهداری گیاه پاچیرا، خاک آن باید غنی، زهکشی شده و نفوذ پذیر باشد. خاک آماده کاشت بهترین خاک برای گیاه پاچیرا است. گیاه پاچیرا رشد سریعی دارد و ممکن است گلدان آن هر سال نیاز به تعویض داشته باشد. ولی خاک آن هر سال به تعویض نیاز ندارد و میتوان خاک روی گلدان را با خاک غنی و جدید عوض کرد.
روش کوددهی به گیاه پاچیرا
این گیاه برای دریافت تمام عناصر مورد نیاز، باید از ماه اردیبهشت تا شهریور هر دو هفته یک بار کوددهی شود. کود دادن بیش از اندازه موجب رشد طولی این گیاه میشود و بخش تاج گیاه به خوبی رشد نخواهد کرد. در فصل بهار باید از کودی برای این گیاه استفاده شود که نیتروژن بیشتری داشته باشد و در فصل پاییز میزان پتاسیم کود باید از فسفر آن بیشتر باشد. این گیاه در فصل زمستان نیاز کمتری به کود دارد و در حقیقت بهتر است در این فصل کوددهی نشود.
آشنایی با انواع بیماری و آفات گیاه پاچیرا
گیاه پاچیرا در طول رشد ممکن است با آفات و مشکلاتی مواجه شود. در ادامه این مقاله با این مشکلات آشنا میشویم:
- کپک زدن سطح خاک
- پوسیده شدن ریشه
- شپشک زدن گیاه
- زرد شدن برگهای گیاه
- ایجاد لکه روی سطح برگها
روشهای درمان گیاه پاچیرا
برای رفع آفات و سایر مشکلات گیاه پاچیرا، روشهای مختلفی وجود دارد. در این مقاله روشهای درمان هر کدام از این مشکلات را مورد بررسی قرار میدهیم.
کپک زدن سطح خاک
وجود لایه سفید یا خاکستری روی سطح خاک، نشان دهنده وجود کپک است. اگر خاک بیش از حد مرطوب باشد، کپک میزند. برای درمان کپک، باید خاک گلدان را به طور کامل عوض کرد.
پوسیده شدن ریشه
پوسیدگی ریشه به خاطر جمع شدن زیاد آب در خاک است که در اثر آبیاری بیش از حد رخ میدهد. در صورت بروز این مشکل، باید در دوره اول باید از طریق سم دادن به گیاه اقدام کرد. اگر از طریق سم مشکل برطرف نشد، باید گیاه را به سرعت از گلدان خارج و سپس خاکهای اطراف آن را پاک کرد و در خاک جدید کاشت.
شپشک زدن گیاه
برای درمان شپشک باید از روغن ولک باغبانی یا سم پالیزین ارگانیک که صابونی است استفاده کرد.
زرد شدن برگها
زرد شدن برگها به خاطر کمبود رطوبت، کوددهی زیاد و تعویض زیاد جای گلدان اتفاق میافتد.
ایجاد لکه روی برگها
لک شدن برگها نشان دهنده کمبود پتاسیم است و استفاده از کودهای حاوی پتاسیم این مشکل را حل میکند.
سوالات متداول در مورد نگهداری از گیاه پاچیرا
1) علت کم پشت شدن پاچیرا چیست؟
این گیاه برای متراکم و پرپشت شدن باید هرس شود.
2) آیا پاچیرا برای تامین اکسیژن اتاق خواب مناسب است؟
پاچیرا گیاهی عالی برای تصفیه هوا است و به خاطر تولید اکسیژن در طول شب، بهترین گیاه برای اتاق خواب است.
3) دلیل قهوهایی شدن برگهای پاچیرا چیست؟
آبیاری بیش از حد موجب منقبض شدن برگها و ریشههای این گیاه میشود و در نتیجه برگهای آن قهوهایی میشوند.
جمع بندی
در این مقاله روشهای نگهداری از گیاه پاچیرا مورد بررسی قرار گرفت. به عقیده مردم چین، با نگهداری این گیاه میتوان به درآمد و ثروت خوبی دست یافت.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گیاه پاچیرا و اصول نگهداری از آن، به بخش کامنتها و مطالب مشابه در سایت تیته مراجعه کنید.