خیلی از افراد به نگهداری کاکتوس علاقه دارند؛ زیرا از ظاهر خاص و زیبایی برخوردار است. کاکتوسها گیاهانی خاردار هستند که در زبان انگلیسی به آنها (Cactaceae) میگویند. زادگاه اصلی این گیاهان شمال، جنوب و بخشهای مرکزی آمریکاست، بااینحال به دلیل رشد خوبی که دارند، طرفداران زیادی را در سرتاسر جهان پیداکردهاند.
در ایران انواع گوناگونی از کاکتوسها نگهداری و پرورش داده میشود و افراد علاقه مند به این گیاه میتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. آیا شما هم طرفدار خانواده کاکتوسها هستید؟ اگر جوابتان مثبت است جای کاملاً درستی آمدهاید. در این مقاله از تی ته قصد داریم تا همهچیز را درباره نگهداری کاکتوس با شما درمیان بگذاریم. به شما پیشنهاد میکنیم برای اطلاع از قیمت و خرید کاکتوس در انواع متنوع از قسمت دستهبندی سایت دیدن کنید.
با خانواده کاکتوسها آشنا شویم
جمعیت خانواده کاکتوسها بسیار عظیم است. در اصل همه گیاهان کاکتوس از خانواده Cactaceae هستند که درمجموع هزاران گونه از آن وجود دارد. دو گروه بزرگ از کاکتوسها بهعنوان گیاهان آپارتمانی رشد میکنند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
خانواده کاکتوس به دودسته تقسیم میشود:
- کاکتوسهای بیابانی
- کاکتوسهای جنگلی
کاکتوسهای بیابانی
کاکتوسهای بیابانی کاکتوسهای قدیمیتری هستند، معمولاً با خار یا مو پوشیده میشوند و اغلب بهصورت پارویی، توپی یا هرمی رشد میکنند.
کاکتوس جنگلی
کاکتوسهای جنگلی از جنگلهای معتدل گرفته تا مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری رشد میکنند. شناختهشدهترین کاکتوسهای جنگلی ممکن است کاکتوس کریسمس باشد که بومی برزیل است و به رنگهای قرمز، صورتی، بنفش و حتی زرد شکوفا میشود.
معرفی انواع کاکتوس برای آپارتمان ها
نگهداری انواع کاکتوس برای آپارتمان ها به امری رایج تبدیل شده است؛ زیرا طبیعتی بکر به فضای خانه میبخشند. کاکتوسها علاوه بر زیبایی خاصی که دارند از قدرت تصفیهکنندگی بالایی هم برخوردار هستند.
در این بخش از مجله تی ته به معرفی 4 نوع کاکتوس خاص خواهیم پرداخت:
- کاکتوس بال فرشته یا گوش خرگوشی
- کاکتوس دم موش
- کاکتوس بانوی پیر (Mammillaria hahniana)
- کاکتوس تریگونا
کاکتوس بال فرشته یا گوش خرگوشی
کاکتوس Opunta albispina، بهعنوان کاکتوس بال فرشته یا کاکتوس گوش خرگوش شناخته میشود. عضوی از خانواده گلابی خاردار است که روی ساقه آن به جای خارهای تیز، خوشههای مو با فاصله یکسان رشد میکنند. این کاکتوس بومی مکزیک است که قد آن حداکثر 150 سانتیمتر است.
- آبیاری: بسیار کم
- نور: آفتاب مستقیم و کامل
- انواع رنگ گل: زرد کمرنگ
کاکتوس دم موش
کاکتوس دم موش (Aporocactus flagelliformis) یک کاکتوس بومی جنوب غربی مکزیک و بخشهایی از آمریکای مرکزی است. این گیاه به دلیل ساقههای بلند و دنبالهدارش که در زمان بلوغ تا حدود 120 سانتیمتر رشد میکند، به دم موش معروف شده است. کاکتوس دم موش در بهار و اوایل تابستان گل میدهد و شکوفههای آن معمولاً بنفش مایل به قرمز است.
- نور: نور مستقیم
- آب: در طول فصل رشد بهطور منظم و به فاصله ۱۰ روز یکبار آبیاری کنید. آبیاری را در پاییز کاهش دهید.
- رنگ گلها: بنفش قرمز، صورتی و نارنجی
کاکتوس بانوی پیر (Mammillaria hahniana)
این کاکتوس همانطور که از نامش پیداست شبیه به یک بانوی پیر است و بومی مکزیک مرکزی است. طول این گیاه زیبا تا 10 اینچ و عرض آن تا 20 اینچ میرسد. قطر ساقههای آن هم تقریباً 5 اینچ است.
- نور: 4 تا 6 ساعت در معرض نور خورشید قرار گیرد.
- آبیاری: در ماههای گرمتر، ۱۰ روز یکبار و در ماههای سردتر، ماهی یکبار آبیاری کنید.
- انواع رنگ گل: صورتی
کاکتوس تریگونا یا درخت شیر آفریقایی Euphorbia trigona
Euphorbia trigona یکی از نمونههای کاکتوس است. نگهداری کاکتوس درختی شیر آفریقایی فوقالعاده آسان است. این کاکتوس میتواند بیش از هشت فوت رشد کند، اما رشد کندی دارد و بعید است که بیش از چهار فوت در داخل خانه رشد کند. اگر آن را در خاکی با زهکشی خوب بکارید و در تابستان ماهی دو بار آن را آبیاری کنید، درخت شیر آفریقایی شما ممکن است چندین دهه زنده بماند.
- نور: آفتاب کامل
- آب: در تابستان دو بار در ماه
- انواع رنگ: برگهای قرمز مایل به بنفش یا برگهای سبز ساده
اگر قصد خرید یکی از انواع گلهای کاکتوس را دارید، پیشنهاد میکنیم از صفحه خرید کاکتوس پیوندی مدیوم دیدن کنید.
آشنایی با انواع بیماری کاکتوس
درست است که نگهداری کاکتوس آسان است اما گاهی اوقات سهلانگاری در مراقبت از این گیاه سبب میشود تا کاکتوس بهمراتب زیبایی خود را از دست دهد. در این بخش به انواع بیماری کاکتوس اشاره خواهیم کرد که عبارتانداز:
- پوسیدگی کاکتوس
- زرد شدن کاکتوس
- کاکتوس آفتابسوخته
- سرمازدگی کاکتوس
پوسیدگی کاکتوس
پوسیدگی کاکتوس به دو شکل پوسیدگی ریشه و پوسیدگی ساقه مرسوم است. پوسیدگی ریشه زمانی اتفاق میافتد که کاکتوس خود را بیشازحد آبیاری کنید یا اینکه اجازه ندهید بین دو آبیاری خشک شود. بیشترین عاملی که کاکتوسها را از بین میبرد، همین آبیاری بیشازحد است.
بیشتر اوقات، پوسیدگی از سیستم ریشه شروع میشود و بعد به سمت بالا گسترش مییابد. به همین دلیل بسیار مهم است که قبل از آبیاری مجدد، اجازه دهید خاک کاکتوس کاملاً خشک شود. از طرف دیگر پوسیدگی ساقه میتواند درنتیجه باکتری یا قارچ رخ دهد. اگر پوسیدگی ساقه در اثر باکتری باشد، متوجه تراوش مایع تیره از ساقه کاکتوس خود خواهید شد.
زرد شدن کاکتوس
لکههای زرد یا سفید روی گیاه شما نشانه کود دهی بیشازحد است. علائم دیگری که باید به دنبال آن باشید، چروکیده شدن برگها یا تنه گیاه است. این بدان معنی است که آب بسیار کمی در دسترس گیاه است.
کاکتوس آفتابسوخته
اگر به کاکتوس خود نگاه کنید و متوجه شوید که مانند گذشته سرسبز و با طراوت نیست، بهتر است میزان دریافت نور آن را تنظیم کنید؛ زیرا قرار گرفتن زیاد در معرض نور خوشید سبب رنگپریدگی کاکتوس میشود.
سرمازدگی کاکتوس
اگر در نگهداری کاکتوس سهلانگاری کنید و گیاه را در معرض یخزدگی قرار دهید، میتوانید انتظار این را داشته باشید که کاکتوس کاملاً از بین برود. در چنین شرایطی علائم یخزدگی اغلب روی گلها، ساقهها یا برگهای کاکتوس دیده میشود. متداولترین علامت سرمازدگی کاکتوس، سیاه شدن قسمتهایی از بدنه گیاه، به خصوص نوک آن است. در این حالت چارهای به جز بریدن قسمت یخزده ندارید.
رایجترین آفات کاکتوس را بشناسیم
علاوه بر بیماریهای رایج، ممکن است در نگهداری کاکتوس متوجه تغییرات منفی در رشد کاکتوس شوید. احتمالاً این افت رشد در کاکتوس، ناشی از آفات است.
آفات کاکتوس عبارتنداز:
- کنههای عنکبوتی قرمز از آفات رایجی هستند که کاکتوسها را تحت تأثیر قرار میدهند. آنها انگلهای کوچکی هستند که میتوانند با تضعیف بافتهای گیاه آسیب قابلتوجهی به آن وارد کنند.
- شپشک آردآلود، این آفات معمولاً سبب نابودی ریشهها میشوند و به صورت پنبههایی در قسمت دمبرگ به ساقه گیاه دیده میشود.
- حلزونها از برگهای کاکتوس تغذیه میکنند و حفرههایی مانند آنچه که سوسکها یا کرمها ایجاد میکنند، روی گیاه گیاه کاکتوس ایجاد میکنندسوسکها از دیگر آقات کاکتوس هستند. اگر متوجه خزیدن این انگلها روی کاکتوس شدید، احتمالاً آنها درحال تغذیه از برگها و ساقههای گیاه شما هستند.
سؤالات متداول در نگهداری گیاه کاکتوس:
1) گیاه کاکتوس هرچند وقت یکبار باید آبیاری شود؟
بهطورکلی، گیاهان کاکتوس برای رشد مطلوب در ماههای بهار، تابستان و پاییز هر 10 روز یکبار به آبیاری نیاز دارند. فاصله بین برنامههای آبیاری را در طول دوره استراحت یا خواب گیاه در زمستان (تقریباً هر 4 تا 6 هفته) افزایش دهید.
2) چرا کاکتوسها بدون مراقبت هم میتوانند زنده بمانند؟
ازآنجاییکه کاکتوس برگ ندارد، مانند سایر گیاهان آب خود را از طریق تبخیر از دست نمیدهد. کاکتوس دارای ساقههای ضخیم است که فضای زیادی برای ذخیره آب دارد.
3) کاکتوس چقدر عمر میکند؟
در طبیعت کاکتوسها میتوانند صدها سال زندگی کنند. در داخل خانه ممکن است 10 سال یا بیشتر زنده بمانند.
نتیجهگیری
در این مقاله نگاه اجمالی به نگهداری کاکتوس انداختیم. این گیاه دارای هزاران گونه مختلف است که اکثراً نیاز به آبیاری مکرر ندارند، اما از طرفی هم نور دوست هستند؛ یعنی برای رشد نیاز به دریافت کافی نور خورشید دارند.
البته توجه کنید که درصورتیکه بیشازحد لزوم در معرض نور خورشید قرار گیرند ممکن است دچار بیماری آفتابسوختگی یا زرد شدن شوند. نکته بسیار مهم در نگهداری از کاکتوسها، رعایت آبیاری محدود و کنترلشده برای حفظ این گیاه ضروری است. در پایان از شما میخواهیم که تجربههای ارزشمند خودتان را درزمینه نگهداری کاکتوس با ما در وبسایت تیته در میان بگذارید.