نخل کنتیا به خاطر داشتن برگهای زیبایش، یکی از جذابترین گیاهان آپارتمانی است. شرایط نگهداری از گیاه کنتیا نسبتاً آسان است؛ زیرا این گیاه در سایه هم رشد میکند و به همین دلیل برای نگهداری در داخل خانه گزینه بسیار خوبی محسوب میشود. این گیاه که به نخل بهشتی هم معروف است، از گیاهان بومی کشور استرالیا و از خانواده اریکاسه به شمار میرود.
نخل کنتیا در زادگاه اصلی خود میتواند تا 15 متر هم رشد کند ولی بیشترین رشد این گیاه در آپارتمان و داخل گلدان، بیشتر از 3 متر نیست. گیاه کنتیا نسبتاً در برابر سرما مقاوم است ولی این گیاه در مناطق غیر بومی باید در فضای بسته نگهداری شود.
شرایط نگهداری از گیاه کنتیا
گیاه کنتیا مانند سایر گیاهان گرمسیری، به رطوبت زیاد و دمای گرم احتیاج دارد. در صورتی که محل نگهداری این گیاه در منزل، خشک است، میتوان از طریق قرار دادن مقداری پوکه زیر گلدان، رطوبت مورد نیاز را برای گیاه فراهم کرد. یکی از مهمترین شرایط نگهداری از گیاه کنتیا این است که کف گلدان باید منافذی برای خارج شدن آب اضافه داشته باشد، در غیر این صورت ممکن است گیاه در اثر رطوبت بیش از اندازه دچار پوسیدگی شود.
خشک بودن بیش از حد هوا، موجب سوختن برگها و همچنین خشک شدن ریشه میشود. یکی از بهترین روشها برای از بین بردن خشکی این گیاه، آب پاشیدن روی برگهای گیاه با آبهای بدون املاح است. البته توجه داشته باشید که آب نباید به مدت طولانی روی برگها باقی بماند؛ وگرنه شرایط برای رشد قارچها فراهم میشود. علاوه بر این میتوان با استفاده از سنگهای ریز، زیر گلدانی را پر کرد و تا نیمه داخل آن آب ریخت.
نحوه آبیاری گیاه کنتیا
نخل کنتیا در فصلهای بهار و تابستان که فصل رشد است، نیاز به آبیاری منظم دارد. برای نگهداری کنتیا، این گیاه باید در فصل بهار و تابستان هر هفته آبیاری شود. خاک گیاه قبل از آب دادن باید تا نیمه خشک باشد؛ زیرا به طور کلی گیاه نخل ماهیت خشکی دارد و در صورت آبیاری بیش از اندازه ممکن است پوسیده شود. آب دادن بیش از اندازه به گیاه، موجب زرد شدن و تغییر رنگ برگ این گیاه میشود و در نهایت ریشه گیاه پوسیده و از بین میرود.
گیاه کنتیا در فصل زمستان به آبیاری کمتری نیاز دارد ولی در صورتی که آب کافی به ریشه گیاه نرسد، برگهای گیاه لوله میشود و در نهایت میریزد. متوسط آبیاری کنتیا در زمستان، هر ده روز یکبار است.
نور لازم برای نگهداری از گیاه کنتیا
گیاه کنتیا برای رشد به نور ملایم و کم نیاز دارد و به هیچ عنوان نباید زیر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد. در صورتی که نور آفتاب مستقیم روی این گیاه بتابد، روی برگهای گیاه لکههای خشک به وجود میآید. مناسبترین نور برای این گیاه، نوری است که از پشت پرده به گیاه تابیده شود. البته میزان نوردهی به گیاه به جهت جغرافیایی پنجره هم بستگی دارد. برای کنتیا نور شرقی یا غربی کفایت میکند.
برگهای گیاه کنتیا در محیطهای سایه به رنگ سبز زیتونی است ولی هر اندازه نور محیط بیشتر باشد، رنگ برگهای گیاه روشنتر میشود. در صورتی که نور کافی به این گیاه نرسد، گیاه بیش از حد بلند میشود؛ که اصطلاحا به آن رشد علفی میگویند. در این صورت برگهای آن استحکام خود را از دست میدهد. بهتر است گیاه هر ماه به صورت 90 درجه چرخیده شود تا نور به تمام قسمتهای آن بتابد.
رطوبت مورد نیاز برای گیاه کنتیا
یکی از مهمترین شرایط برای نگهداری از گیاه کنتیا، رطوبت متوسط است. به طور کلی نخل کنتیا برای داشتن رشد بهتر، به رطوبت نیاز دارد و یکی از بهترین روشها برای رطوبت رسانی به این گیاه، آبپاشی با آب بدون املاح و همچنین ریختن سنگریزه همراه با آب در زیر گلدان است. علاوه بر این با قرار دادن یک ظرف آب پشت پنجره، میتوان رطوبت مورد نیاز آن را تامین کرد.
بهترین دمای محیط برای نگهداری از گیاه کنتیا
با وجود این که نخل کنتیا متعلق به مناطق گرمسیر است، ولی در مناطق معتدل هم میتواند به خوبی رشد کند. بهترین دما برای نگهداری کنتیا، 20 تا 25 درجه سانتیگراد است ولی این گیاه میتواند دمای صفر تا 38 درجه را هم تحمل کند ولی بهتر است گیاه در این دما قرار نگیرد. در صورتی که هوا بیش از حد سرد باشد، برگهای گیاه سیاه میشود و بعد از مدتی ریزش پیدا میکند. به طور کلی دمای مناسب برای این گیاه در فصول سرد 17 تا 20 درجه و در فصول گرم بین 24 تا 27 درجه است. توجه داشته باشید آسیبی که گیاهان از سرمای زیاد یا گرمای زیاد تحمل میکنند، غیرقابل جبران است.
روشهای تکثیر گیاه کنتیا
بهترین روش برای تکثیر گیاه کنتیا، کاشتن بذر این گیاه است. در حقیقت بذرهای این گیاه از زادگاه اصلی این گیاه یعنی کشور استرالیا به همه دنیا صادر میشوند. از زمان کاشت بذر گیاه کنتیا تا آماده شدن گیاه برای فروش آن، تقریباً 4 تا 7 سال طول میکشد.
معمولاً در هر گلدان چند گیاه کاشته میشود تا گلدان پرپشت به نظر برسد. بذرهایی برای کاشت مناسب هستند که رنگ آنها قرمز یا نارنجی است. بذرهایی که رنگ آنها سبز است برای کاشتن مناسب نیستند؛ زیرا خیلی دیر جوانه میزنند و ممکن است جوانه زدن آنها به مدت 6 ماه طول بکشد. بهتر است بذرها در محیطی که مخلوط خاک و خاک برگ که رطوبت متوسطی دارند، کاشته شوند.
خاک مناسب و نحوه تعویض آن برای نگهداری از گیاه کنتیا
بهترین خاک برای نگهداری کنتیا، خاک سبک با زهکشی بالاست تا آب اضافه بتواند به راحتی از آن خارج شود. ترکیب خاک برگ، شن، ماسه و خاک معمولی، بهترین ترکیب برای خاک گیاه کنتیا محسوب میشود.
شناخت انواع بیماری و آفات گیاه کنتیا
به منظور جلوگیری از ایجاد بیماریهای قارچی و زرد شدن برگ گیاه کنتیا، تا زمان خشک نشدن نیمی از خاک گیاه، نباید به آن آب داد. به طور کلی برای از بین بردن قارچهای گیاهی، باید از قارچ کشهای گیاهی استفاده کرد. به وجود آمدن آفات گیاهی دلایل زیادی دارد و یکی از مهمترین عوامل، نامناسب بودن شرایط محیط و همچنین ضغیف شدن گیاه است. این آفات به شکل حشرات ریز هستند و با خوردن شیره برگ و ساقه گیاهان، موجب ضعیف شدن گیاه کنتیا میشوند و به این ترتیب برگ این گیاه میریزد. در ادامه بعضی از نشانههای بروز آفات این گیاه را مورد بررسی قرار میدهیم.
- به وجود آمدن سوراخهای ریز روی برگ گیاه
- به وجود آمدن تار عنکبوت روی گیاه
- ایجاد لکههای سیاه روی برگ و ساقه گیاه
- ایجاد لکههای سفید روی ساقهها، برگها و خاک گیاه
سوالات متداول در مورد نگهداری از گیاه کنتیا
1) بهترین روش برای مبارزه با آفات گیاه کنتیا چیست؟
اولین کار برای رفع آفات و نگهداری کنتیا، جدا کردن گلدان آفت زده از بقیه گلدانهاست. در مرحله بعدی باید برگهای گیاه را با محلول پالیزین و آب پاک کرد و سپس با توجه به نوع آفت، از آفت کش استفاده کرد.
2) شرایط کودهی گیاه کنتیا به چه صورت است؟
بهترین زمان برای کود دادن به نخل کنتیا در فصول رشد و ماهی یک بار است. گیاه قبل از کوددهی باید آبیاری شده باشد؛ زیرا کود دادن به گیاهی که خشک است، موجب آسیب رساندن به آن میشود. مناسبترین کود برای کنتیا کودی است که پتاسیم و نیتروژن آن بیشتر از فسفر آن باشد.
3)بهترین زمان برای تعویض گلدان کنتیا چه زمانی است؟
با توجه به این که گیاه کنتیا در آپارتمان رشد کندی دارد، فقط در مواقع ضروری اقدام به تعویض خاک کنید. منظور از موارد ضروری، زمانی است که گلدان برای گیاه کوچک شده باشد، یا مواد مغذی خاک از بین رفته باشد یا گیاه به بیماری شدیدی مبتلا شده باشد. مواد مغذی خاک حدودا هر یک سال تا یکسالونیم یکبار به اتمام میرسد.
جمع بندی
به منظور نگهداری از گیاه کنتیا، باید گیاه را به صورت ماهانه با کودهای مایع که دارای همه عناصر غذایی مورد نیاز گیاه است، کود داد. کودهی زیاد موجب آسیب رسیدن به نخل کنتیا و سوختن برگهای گیاه میشود.
از عمدهترین مشکلاتی که برای این گیاه به وجود میآید میتوان به زرد شدن، خشک شدن و خمیده شدن ساقههای این گیاه اشاره کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط نگهداری از گیاه کنتیا و همچنین روشهای درمان این گیاه، به بخش کامنتها در تیته مراجعه کنید.