مقالات تیته

راهنمای جامع نگهداری گیاه افوربیا (درخت مدادی)

راهنمای نگهداری از گیاه افوربیا

کاکتوس افوربیا از گیاهان نواحی آفریقای جنوبی است و در مناطق خشک رشد خوبی دارد. این گیاه که از خانوده کاکتوس­‌ها است دارای 2400 گونه مختلف است و یکی از بزرگ­‌ترین گیاهان گلدار دنیا محسوب می‌­شود. نگهداری گیاه افوربیا شرایط آسانی دارد، زیرا این گیاه مقاومت بالایی دارد و علاوه بر این به خاطر سازگاری زیادش با محیط، گزینه مناسبی برای نگهداری در خانه محسوب می‌شود.

 

انواع گیاه افوربیا

گیاه افوربیا انواع مختلفی دارد و بعضی از انواع آن شبیه به ساکولنت­‌ها هستند و بعضی دیگر تیغ‌­هایی مانند کاکتوس‌­ها دارند. در ادامه این مقاله بعضی از انواع گیاه افوربیا را معرفی می‌کنیم .

  • افوربیا میلی
  • افوربیا اوبسا
  • افوربیا تریگونا
  • افوربیا لاکتی
  • افوربیا انوپلا
  • افوربیا هوریدا

خانواده گیاه افوربیا

در حقیقت می‌­توان گفت گیاهان افوربیا از نظر فنی کاکتوس نیستند بلکه ساکولنت­‌های خاردار با شکل ظاهری عجیب هستند. به همین دلیل در دسته کاکتوس­‌ها قرار داده می‌­شوند. بعضی از انواع گیاهان افوربیا از لحاظ ظاهری خیلی به کاکتوس­‌ها شبیه هستند. به عنوان مثال افوربیاهای آمریکای جنوبی و شمالی و همچنین کاکتوس‌­های بیابان­‌های ماداگاسکار در .این دسته قرار می­‌گیرند و همگی در برابر گرما و خشکی تحمل زیادی دارند

 

روش آبیاری افوربیا

گیاه افوربیا در برابر خشکی مقاومت بالایی دارد و به طور کلی از گیاهانی است که به آبیاری زیاد، نیازی ندارد. در حقیقت دشمن اصلی افوربیا، آبیاری زیاد است. بهتر است این گیاه در فصل بهار و تابستان دو هفته یک بار و در پاییز و زمستان ماهی یکبار آبیاری شود، زیرا آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی این گیاه می­‌شود. برای نگهداری بهتر افوریا، خاک آن قبل از آبیاری باید خشک باشد. برای گلدان‌های کوچک رومیزی ۸ سانتی‌متر و برای گلدان‌های بزرگ حداقل ۱۵ سانتی‌متر آن را قبل از آبیاری چک کنید. گلدان­‌هایی که سوراخ‌­های زهکشی دارند، مناسب­‌ترین گلدان برای این گیاه هستند؛ زیرا موجب می­‌شوند آب اضافی از خاک گلدان خارج شود.

 

نور مناسب برای نگهداری افوربیا

گیاه افوریا به نور زیاد نیاز دارد ولی نور آفتاب باید به طور غیر مستقیم به این گیاه بتابد. تابش نور مستقیم آفتاب در فصل تابستان موجب قهوه‌­ایی شدن و در نتیجه سوختن تنه این گیاه می‌­شود. در صورتی که این گیاه در خانه نگهداری می­‌شود، بهتر است در کنار پنجره‌­ایی که رو به جنوب یا غرب است، قرار داده شود.

 

رطوبت و دمای لازم برای گیاه افوربیا

یکی دیگر از نکات مهم در مورد نحوه نگهداری افوربیا، میزان رطوبت و دمای لازم برای این گیاه است. میزان تحمل گیاهان افوربیا در برابر دمای محیط متفاوت است ولی با توجه به این که این گیاه متعلق به مناطق گرمسیری است، در آب و هوای تابستانی تحمل آن بالاتر است و در دمای کم­تر از 5 درجه سانتیگراد یخ می‌­زند. بعضی از افوربیاها هستند که گیاه بیرونی هستند. این نوع از افوربیاها می‌توانند دمای بسیار پایین را هم تحمل کنند. اما افوربیاهایی که آپارتمانی هستند دمای کمینه پایین‌تری دارند.

بهترین دما برای گونه‌­های گیاه افوربیا که متعلق به ماداگاسکار و شرق آفریقا نواحی غرب، مرکز آفریقا و همچنین مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری آمریکا هستند ، دمایی بین 18-25 درجه سانتیگراد است. ولی به طور کلی انواع این گیاه در دمای کمتر از 10 درجه آسیب می­‌بینند.

روش تکثیر افوربیا

روش تکثیر افوربیا

بهترین روش برای تکثیر گیاه افوربیا، قلمه زدن این گیاه است. بهتر است این گیاه در فصل بهار تکثیر شود. برای تکثیر این گیاه می­‌توان از ساقه‌­های هرس شده این گیاه استفاده کرد. روش دیگر برای تکثیر این گیاه، کاشتن بذر گیاه است ولی قلمه زدن روش بهتری محسوب می‌شود، زیرا جوانه زدن این گیاه معمولا زمان زیادی می‌­برد.

برای تکثیر این گیاه باید با استفاده از یک قیچی تمیز، قلمه­‌هایی با اندازه 10 تا 15 سانت از پایه ساقه برید. در مرحله بعدی باید انتهای گیاه را زیر آب شست و سپس قلمه­‌ها را به مدت 48 تا 72 ساعت در اتاق قرار داد تا شیره آن خارج شود. لازم است محل قلمه را با ضدقارچ‌هایی مثل مانکوزب ضدعفونی کرد تا زخم گیاه دچار قارچ نشود. برای این که گیاه ریشه بهتر و قوی‌­تری داشته باشد، می­‌توان از هورمون ریشه‌زا استفاده کرد و در مرحله بعدی گیاه را در خاک مخصوص کاشت.

 

خاک مناسب برای افوربیا و نحوه تعویض گلدان

بهترین و مناسب­‌ترین خاک برای نگهداری گیاه افوربیا، خاکی است که زهکشی بالایی داشته باشد تا آب اضافه بتواند به راحتی از آن خارج شود. بنابراین خاک افوربیا باید مخصوص باشد و درصد رس بالایی داشته باشد. می­توان از خاکی که مناسب کاکتوس و ساکولنت هست هم برای گیاه افوربیا استفاده کرد. علاوه بر این می­‌توان با اضافه کردن شن، سنگ‌ریزه و ماسه به خاک‌­­های گیاهان آپارتمانی، خاک مناسبی برای گیاه افوربیا تهیه کرد.

گیاه افوربیا رشد زیادی دارد و به این ترتیب با بزرگ شدن گیاه، گلدان آن نیاز به تعویض دارد. گلدان افوربیا هر سال به تعویض نیاز ندارد و دو الی سه سال یک بار برای تعویض گلدان کافی است. بهترین زمان برای تعویض گلدان افوربیا فصل بهار است.

 

روش کود دادن به افوربیا

گیاه افوربیا در فصول بهار و تابستان و به صورت ماهیانه به کود مایع و سبک نیاز دارد ولی در فصل زمستان نیازی به کود ندارد. کوددهی بیش از حد به این گیاه می‌تواند باعث مسمومیت آن شود. برای کوددهی به این گیاه، باید نصف قاشق چای خوری کود از کود چند منظوره را در یک لیتر آب حل کرد و همراه با آبیاری به گیاه داد.

 

آشنایی با انواع بیماری و آفات گیاه افوربیا

گیاه افوربیا نسبت به سایر ساکولنت­‌ها کمتر به آفت و بیماری دچار می‌­شود. با این وجود اگر به خوبی از این گیاه مراقبت نشود، ممکن است با مشکلاتی مواجه شود. از متداول­ترین

آفت­‌های گیاه افوربیا می‌­توان به شپشک آردی، تخم عنکبوت، شپشک معمولی و مگس سفید اشاره کرد. کنترل کردن آفات گیاه افوربیا کار آسانی نیست، زیرا این حشرات خیلی ریز هستند و در همه جای گیاه خود را پنهان می‌­کنند. همچنین ممکن است این گیاه دچار نوعی عفونت قارچی به شکل کپک شود. از دلایل این عارضه می‌­توان به آبیاری زیاد و کمبود نور اشاره کرد.

روش درمان و نگهداری افوربیا

روش درمان افوربیا

برای نگهداری گیاه افوربیا و از بین بردن حشرات آن، می‌­توان با استفاده از یک حوله مرطوب حشرات را از بین برد. به وجود آمدن لکه­‌های سفید روی این گیاه، به معنای حمله کردن شپشک آردآلود به گیاه است و راه درمان آن استفاده از یک پنبه آغشته به سم پالیزین روی گیاه است. اگر تعداد حشرات خیلی زیاد باشد بهتر است برای از بین بردن آنها از اسپری حشره کش استفاده کرد.

 

مشکلات گیاه افوربیا

از مشکلات عمده گیاه افوربیا می‌­توان به ریزش برگ­‌های سالم، پوسیدگی ریشه، خم شدن ساقه گیاه، زرد شدن برگ­ افوربیا، شل شدن افوربیا و همچنین به وجود آمدن لکه‌­های پودری و سفید در ساقه این گیاه اشاره کرد. در ادامه این مقاله این مشکلات را مورد بررسی قرار می‌­دهیم.

ریزش برگ­‌های سالم

از عواملی که باعث ریزش برگ این گیاه می­‌شود سرمای زیاد، آفت و تشنه ماندن این گیاه است.

خم شدن ساقه گیاه

آبیاری بیش از اندازه موجب خم شدن ساقه‌­های گیاه افوربیا می‌­شود. به منظور رفع این مشکل باید تعداد دفعات آبیاری را کم کرد و همچنین یک تکیه گاه یا قیم زیر ساقه گیاه قرار داد.

ایجاد لکه­‌های سفید و پودری در ساقه گیاه

در صورتی که رطوبت دمای محیط بیش از اندازه باشد، این گیاه دچار بیماری قارچی می­‌شود. برای رفع این مشکل ابتدا باید گیاه آلوده را از سایر گیاهان جدا کرد و با استفاده از قارچ کش، گیاه را سمپاشی کرد.

 

سوالات متداول در مورد نگهداری از افوربیا

1) در طول روز چه مقدار نور خورشید برای گیاه افوربیا لازم است؟

بهتر است گیاه افوربیا در طول روز در حدود 4 ساعت زیر نور غیر مستقیم خورشید قرار بگیرد.

 

2) چه نوع گلدانی برای افوربیا مناسب است؟

گلدان سفالی مناسب‌­ترین گلدان برای نگهداری افوربیا است.

 

3) آیا شیره گیاه افوربیا سمی است؟

بله. ریشه این گیاه سمی است و به پوست و چشم آسیب می­‌‍رساند.

 

جمع بندی

همانطور که در این مقاله از راهنمای نگهداری از افوربیار اشاره شد گیاه افوربیا انواع مختلفی دارد. افوربیا تریگونا یکی از دوست­‌داشتنی‌­ترین انواع افوربیا است که به رنگ قرمز و سبز موجود است. این گیاه به خاطر خوشرنگ بودن و همچنین مقاومت بالایی که دارد، دارای طرفداران زیادی است.

امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید در مراقبت گیاه افوربیا به بهترین شکل ممکن عمل کنید شما چه تجربیات دیگری از نگهداری گیاه افوربیا دارید؟ آن‌ها را با ما و دوستان‌تان در بخش نظرات تی ته در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *